15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacea in Irak depinde doar de Saddam Hussein

Pacea in Irak depinde doar de Saddam Hussein

Dupa o intrerupere de patru ani, la inceputul acestei saptamini, a sosit la Bagdad primul grup de 23 de inspectori ai Comisiei ONU pentru observare, inspectie si control (UNMOVIC) pentru a stabili in mod cert daca Irakul dispune de arme de nimicire in masa. In prima saptamina, acest grup de inspectori, condus de Hans Blix, din care mai fac parte si zece specialisti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) in frunte cu directorul agentiei, Mohammed El Baradei, va pregati din punct de vedere logistic – inclusiv cazare, surse de hrana si asigurarea mijloacelor de transport, precum si canalele de dialog cu autoritatile irakiene – venirea, la 27 noiembrie, a grupului de baza al UNMOVIC, aproximativ o suta de persoane, ce va trece la instalarea laboratoarelor speciale pentru analiza probelor de sol, apa si aer.

Grupul de inspectori a venit cu un avion special – C130 – din orasul cipriot Larnaca. Acesta va deveni principalul punct de sprijin al UNMOVIC dincolo de frontierele Irakului. Expertii vor fi cazati la Canal Hotel din Bagdad, fostul „cartier general“ al Comisiei de dezarmare a Irakului in perioada 1991-1998.

In aceasta saptamina de organizare a activitatii de baza se asteapta intilniri intre Hans Blix, presedintele UNMOVIC, cu vicepremierul irakian Tareq Aziz, care a dat recomandari ferme tuturor personalitatilor guvernamentale si particulare de a oferi sprijin conducerii Comisiei de control, asteptind obiectivitate si corectitudine din partea „controlorilor“, care, potrivit declaratiei directorului general al AIEA, Mohammed El Baradei, „au la dispozitie un plan concret de actiune“. Activitatea de inspectie, a tinut sa precizeze Hans Blix, va demara la 8 decembrie 2002, data pina la care, conform prevederilor rezolutiei 1.441 a Consiliului de Securitate al ONU, „autoritatile irakiene trebuie sa puna la dispozitia Comisiei toate documentele referitoare la obiectivele unde s-ar putea afla arme de nimicire in masa, precum si programe de producere a acestora atit in trecut, cit si in prezent“. Deocamdata, Bagdadul anunta oficial, prin vicepremierul Tareq Aziz, ca „Nu“ poseda nici un fel de arme interzise. Vicepremierul irakian a mai spus ca ii va cere lui Hans Blix sa mentioneze „ce ar dori sa se scrie de catre autoritatile irakiene in aceste documente si noi ne vom conforma.“

Analistii de presa constata ca deja s-a declansat, la Bagdad, un schimb destul de acid de replici al partilor inainte de inceperea controlului. Ei iau in considerare faptul ca declaratia lui Tareq Aziz nu-i satisface nici pe Hans Blix si nici pe Mohammed El Baradei. Directorul general al AIEA a declarat textual: „Noi sintem obligati sa verificam daca acest Nu este un Nu si in realitate“. Totodata, presedintele UNMOVIC, Hans Blix, a atras atentia oficialitatilor tarii gazda ca procedurile de verificare sint foarte stricte. „Chiar si o intirziere de 30 de minute pentru accesul inspectorilor la un obiectiv cerut de Comisie poate fi considerata o incalcare serioasa a prevederilor rezolutiei 1.441 a Consiliului de Securitate al ONU“.

Observatorii politici apreciaza ca schimbul de replici s-ar putea transforma intr-un conflict serios, iar inspectia s-ar putea incheia chiar inainte de a incepe. In acest caz, „lovitura asupra Irakului ar putea fi doar aminata, Washingtonul asteptind doar o greseala din partea Bagdadului pentru a-l pedepsi“, declara Agentiei France Presse un diplomat occidental acreditat in capitala irakiana. Pacea pentru Irak depinde acum doar de corectitudinea lui Saddam Hussein.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS