22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumatate dintre copiii romi n-au venit la gradinita pentru ca n-au avut cu ce sa se imbrace

Jumatate dintre copiii romi n-au venit la gradinita pentru ca n-au avut cu ce sa se imbrace

Reprezentantii comunitatii romilor si Primaria Tirgu Jiu au inaugurat ieri prima gradinita din oras destinata copiilor romi. Unitatea functioneaza in sediul Partidei Romilor si are 30 de locuri. Cele doua educatoare de etnie roma ii vor invata pe copii limba romana pentru a se putea integra in societate. Desi festivitatea de deschidere a fost organizata cu mult fast, invitatii fiind intimpinati cu piine si sare, jumatate dintre copiii inscrisi nu au venit pentru ca nu au avut cu ce sa se imbrace.

„Multi dintre copii provin din familii sarace care nu au posibilitati sa le cumpere haine si rechizite. Stiindu-se ca va fi multa lume in ziua inaugurarii, copiii n-au venit pentru ca le-a fost rusine cu hainele pe care le au. O sa incercam ca din fondurile noastre sa le cumparam de la second hand cite un rind de haine“, a spus Nelu Pavel, liderul romilor din Gorj.

Autoritatile le-au promis copiilor lapte si corn

Autoritatile locale le-au spus copiilor romi ca au facut demersurile necesare ca gradinita sa fie inclusa in programul „lapte si corn“, alimente pe care acestia le vor primi zilnic.

„Pentru ca este vorba doar de 30 de copii, cei mai multi din familii sarace, efortul financiar nu va fi prea mare“, au spus autoritatile. Reprezentantii romilor au precizat ca alte cinci gradinite vor fi deschise la inceputul anului 2003 in localitatile din judet unde traiesc comunitati mari de romi. De asemenea, in cartierul Meteor din Tirgu Jiu va fi deschisa o alta gradinita. „Dupa ce au auzit ca romii din Obreja au gradinita pentru copiii lor, cei din Meteor au cerut si ei acelasi lucru, spunind ca exista foarte multi copii care ar veni la o astfel de gradinita“, a spus Nelu Pavel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS