12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul a primit fonduri injumatatite pentru subventionarea energiei termice

Doljul a primit fonduri injumatatite pentru subventionarea energiei termice

La rectificarea bugetului de stat din luna octombrie, judetul Dolj a primit pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei numai jumatate din fondurile solicitate guvernului.

Astfel, necesarul de bani pentru aceasta iarna se ridica, potrivit adreselor inaintate Ministerului de Finante de catre majoritatea localitatilor doljene, la 41,5 miliarde de lei. Fondurile primite se ridica insa la doar 21,9 miliarde de lei, acoperind 52,6% din necesar, astfel incit cele patru orase care beneficiaza de subventie vor primi numai jumatate din cit au cerut: Craiova-20,5 miliarde (fata de cele 39 solicitate), Bailesti-551 de milioane (fata de un miliard solicitat), Filiasi-716 milioane (fata de 1,3 miliarde solicitate) si Segarcea-154 de milioane .

La Calafat, gigacaloria atinge recordul national

de 2,5 milioane de lei

Singurul oras din Dolj care nu beneficiaza de subventii pentru energia termica este Calafatul, deoarece la rectificarea bugetara sumele defalcate din impozitul pe venit au fost propuse spre repartizare numai acelor consilii locale care au centrale termice producatoare si distribuitoare, cu exceptia centralelor termice si electrice transferate autoritatilor publice locale.

Primaria Calafat dispune de o asemenea centrala termica, insa, din cauza instalatiilor foarte vechi, costul gigacaloriei de aici este printre cele mai ridicate din tara, ajungind la 2,5 milioane de lei. In plus, banii promisi de administratia centrala pentru modernizari nu sint suficienti deoarece necesarul este de 25 de miliarde de lei. In prima etapa, s-ar fi alocat circa zece miliarde de lei, dar numai opt dintre ele au fost deja virate.

Incasari fictive

de miliarde de lei

Pentru ca nu are bani sa suporte proportia de 55% din contributia pentru subventionare energiei termice, Primaria Calafat a solicitat fonduri de la judet, primind in plus la echilibrarea bugetului local patru miliarde de lei.

In aceeasi situatie se afla si municipiul Bailesti, caruia i se vor repartiza in plus 600 de milioane de lei.

Cele doua municipii se confrunta cu grave probleme financiare, avind in planul de buget incasari de miliarde de lei. Acestea nu se realizeaza insa din cauza ca multe unitati comerciale au dat faliment, iar la altele, aflate in faza reorganizarii judiciare, datoriile din anii precedenti nu au fost incasate, astfel incit veniturile proprii nu reusesc sa acopere cheltuielile bugetului local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS