9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii nu mai pot fi pacaliti cu una, cu doua

Taranii nu mai pot fi pacaliti cu una, cu doua

Nu degeaba se spune ca romanul este inventiv. Cind statul se ofera sa-l sprijine pe taranul roman mai cu un sac de saminta de griu, mai cu un cupon de motorina, este imposibil sa nu se gaseasca cineva care sa nu faca vreo smecherie. Asa s-a intimplat si acum, cind taranii care aveau dreptul la saminta subventionata s-au trezit ca furnizorii nu le-au eliberat documentele necesare pentru a intra in posesia samintei si a motorinei.

Dupa experimentele nereusite din anii anteriori, cind cupoanele erau vindute in prima circiuma pentru o tuica sau o bere, anul acesta s-au luat masuri suplimentare.

Saminta de griu si motorina subventionate nu se mai dau oricum si oricui, ci numai persoanelor care au avut culturile afectate de seceta si care aveau certificat de calitate si factura pentru saminta de griu achizitionata.

Primaria elibereaza o adeverinta din care reiese suprafata de griu calamitata. Actele ajung la Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie, care isi da avizul.

Numai ca, asa cum era de asteptat, s-a gasit cineva care sa traga spuza pe turta lui si sa-i pacaleasca din nou pe tarani.

La Dabuleni, una dintre societatile care au distribuit saminta subventionata este din Albota- Pitesti, iar intermediarul este un localnic, Marin Delcea. Acesta, pe linga faptul ca nu a adus certificatele de calitate a semintelor, a incercat sa-i pacaleasca pe tarani, nefacturind intreaga cantitate de griu cumparata.

„Eu am platit 300 de kilograme de saminta, iar el mi-a adus chitanta doar pentru 150 de kilograme. Cind am fost sa imi ridic motorina mi s-a spus ca nu mi se da decit pentru cantitatea de griu pe care am factura“, a spus unul dintre taranii pacaliti.

„Ne-a adus griul, dar nu ne-a dat certificatele de calitate. Si fara certificatele de calitate nu ne putem lua motorina. A zis ca ni le da, dar uite ca a trecut atita timp si el nu ni le-a adus“, a spus un alt taran pacalit din comuna Dabuleni.

Masuri luate cu intirziere

Si la Calarasi a incercat Marin Delcea sa-i pacaleasca pe tarani, insa nu i-a mers.

„Oamenii mi s-au plins ca nu isi pot ridica intrega cantitate de motorina la care aveau dreptul. 100 de persoane au fost nevoite sa ia griu de la Delcea si toti au patit acelasi lucru: primeau facturi pe cantitati mai mici de saminta. L-am chemat la noi si l-am pus sa ne factureze intreaga cantitate de griu pe care a dat-o la oameni. Nu stim ce interes a avut. Ori intentiona sa isi ia motorina, ori a avut griu pentru care nu avea certificat de calitate“, a spus Costel Onete, inginer la Camera Agricola Calarasi.

Marin Delcea a mizat pe ignoranta taranului

Marin Delcea, reprezentantul Statiunii de Cercetare Pomicola Albota- Pitesti, recunoaste in parte acuzele care i se aduc, insa in acelasi timp sustine ca el nu a facut altceva decit sa respecte legea.

„La Dabuleni a fost o problema. Pachetul de documente, certificat de calitate, facturi si tabelul nominal cu beneficiarii de saminta a venit cu o intirziere de cinci – sase zile. Si asta pentru ca Doljul este probabil singurul judet in care s-au eliberat adeverinte fara sa poarte stampila rotunda a primariei. Din cauza asta au fost probleme. Dar s-au rezolvat“.

Cit priveste neintelegerile de la Calarasi, cu tot efortul, Marin Delcea nu a reusit sa dea o explicatie plauzibila:

„A fost o problema de neconcordanta intre cantitatea livrata si cea facturata. Celor care aveau dreptul la 76 de kilograme le-am dat 80 de kilograme, dar factura le-am adus pe 40 de kilograme. Eu am respectat legea si am adus seminte de calitate. Nu mai am nici un comentariu de facut pe marginea acestui subiect.“

Marin Delcea a recunoscut ca ulterior a fost nevoit sa aduca factura pe intreaga cantitate de saminta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS