17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Agricola Gorj recomanda marirea normei de saminta la hectar

Directia Agricola Gorj recomanda marirea normei de saminta la hectar

Ploile si zapada care s-au abatut asupra judetului au intrerupt timp de peste o saptamina campania de insamintari.

Specialistii din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj sustin ca nici in aceasta saptamina campania de insamintare a paioaselor nu va continua, existind pericolul ca aceasta sa nu mai fie incheiata.

In prezent, excesul de umiditate din sol face imposibil accesul utilajelor la terenuri. Si, chiar daca acest lucru ar fi posibil, griul a depasit perioada optima de germinatie.

O urmare a acestui fapt o reprezinta, in opinia celor de la DGAIA, diminuarea productiei de anul viitor.

„Ne rugam ca vremea sa tina cu noi“

Pina in prezent, din suprafata planificata de peste 14.000 de hectare au fost insamintate 12.557 de hectare, reprezentind o proportie de 87%.

Campania de insamintare a orzului a fost incheiata,

acesta fiind plantat pe 1.101 hectare. Pentru a continua si insamintarile la griu, Directia Agricola a mai achizitionat in aceasta luna 20 de tone de saminta certificata, alte 120 de tone de griu ajungind saptamina trecuta la cultivatorii din judet. Constantin Negrea, directorul Biroului productie vegetala, din cadrul DGAIA Gorj, a spus:

„In conformitate cu prevederile Ministerului Agriculturii, am prelungit perioada pina la care mai poate fi insamintat griul. Am achizitionat cele 20 de tone de saminta certificata de la AGROSEM Timis, filiala Hateg, care se afla depozitate la Tirgu Carbunesti. Pentru a incheia lucrarile, am mai avea nevoie de circa 460 de tone. Noi recomandam marirea normei de saminta la hectar. Asta ar insemna aproximativ 260 de kilograme. Decit sa raminem cu el, mai bine il plantam. Anul trecut am insamintat si in decembrie si am obtinut 4.000 de kilograme la hectar. E prea multa apa in sol. Ne-am pus miinile in cap – ne rugam ca vremea sa tina cu noi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS