14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii ar putea afla din presa ca masina tocmai le-a fost vinduta la fier vechi

Craiovenii ar putea afla din presa ca masina tocmai le-a fost vinduta la fier vechi

Caroseriile autoturismelor abandonate pe domeniul public dau din nou batai de cap autoritatilor locale craiovene.

Potrivit unor acte normative elaborate de guvern, administratiile locale sint obligate sa ia masuri pentru curatarea spatiului public de asemenea ramasite, dar procedura standard ii obliga pe functionari la munci suplimentare.

Potrivit noilor reglementari, ei trebuie sa treaca la identificarea proprietarilor. In cazul in care acestia nu sint de gasit, masinilor li se lipeste un afis pe parbriz (daca mai exista), prin care sint instiintati ca masina le va fi ridicata si vinduta ca fier vechi.

Lucrurile se complica atunci cind trebuie verificata seria autoturismului si mai ales atunci cind administratia trebuie sa publice in presa locala un anunt la mica publicitate, dupa care trebuie sa astepte circa doua saptamini ca sa constate daca nu este revendicata de cineva.

Caroseriile fara stapin se colecteaza in depozitele RAT

In Craiova, actiunea se desfasoara periodic, mai ales dupa ce aceste dispozitii au fost reglementate printr-o hotarire de consiliu local. Edilii marturisesc ca nu cistiga nici un ban de pe urma reciclarii autoturismelor abandonate, ba, mai mult, sint obligati la un efort in plus deoarece uneori costa mai mult depozitarea si transportul decit fierul vechi.

„Legea spune ca operatiunea respectiva se face pe banii proprietarilor, dar cind acestia nu sint identificati totul se face pe cheltuiala regiilor din subordinea primariei. Caroseriile sint strinse intr-un depozit al regiei de transport, dupa care sint vindute la centrele de colectare a fierului vechi. Nenorocirea este ca in oras exista citeva sute de masini abandonate pe domeniul public, dar apar altele pe masura ce le reciclam pe cele de care stim. Numai saptamina trecuta au fost ridicate 40 asemenea masini, ai caror proprietari nu au fost identificati. O singura data a venit proprietarul sa-si revendice masina, dar a luat doar motorul, cu restul neavind ce face“, a precizat viceprimarul Mihai Dragu.

Serviciile oferite de primarie cad numai bine craiovenilor, prea lenesi ca sa mai scape de caroserii dupa ce au folosit piesele.

Bratul macaralelor abandonate, pe umarul administratiei locale

O alta problema reglementata de executiv este cea referitoare la macaralele abandonate in apropierea diverselor constructii sistate dupa 1989.

Pentru ca majoritatea s-au deteriorat o data cu trecerea timpului si, mai mult, unele sint folosite ca mijloc de intimidare a autoritatilor de catre cei care ameninta ca se arunca in gol daca nu le sint solutionate problemele, primariile sint obligate sa le identifice proprietarii si sa-i determine sa le dezafecteze.

In cazul in care nu sint revendicate de nimeni, administratia va suporta din propriul buget aceasta operatiune.

In Craiova nu se cunoaste exact situatia macaralelor abandonate. Cert este ca una dintre ele, cea din centrul orasului, a fost demontata dupa ce devenise punct de referinta pentru sinucigasi si loc public de audiente al primarului Vasile Bulucea, amenintat nu de putine ori ca va avea pe constiinta viata unui om daca familia disperatului care se urcase in turn nu va primi urgent o locuinta sociala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS