24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalon Jubiliar de Arta Fotografica

Salon Jubiliar de Arta Fotografica

Cabinetul „Constantin Brancusi“ al Muzeului de Arta din Craiova a gazduit, simbata, 2 noiembrie, Salonul Jubiliar de Arta Fotografica de la Craiova, marcind doua evenimente in acelasi timp: a XX-a editie a Salonului de la Craiova si a X-a editie a Salonului de la Tirgu Jiu. Organizat de Fotoclubul „Mircea Faria“ si de Casa de Cultura a Sindicatelor din Craiova, in colaborare cu Scoala de Arte din Tirgu Jiu si ai Consiliul Judetean Gorj si aflat sub inaltul patronaj al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, Salonul a reunit 100 de lucrari de arta fotografica, la toate cele trei sectiuni: color, alb-negru si prelucrare digitala. Vernisarea expozitiei a fost precedata de o ceremonie in care s-au decernat premii si medalii pentru cele mai bune lucrari prezentate la Salon. Printre cistigatori s-au numarat Trestian Gavanescu (AFIAP- Rimnicu Vilcea), medalia de aur; Tamas Andras (AFIAP – Tirgu Mures), medalia de argint; Bala Cristian (Craiova), medalia de bronz; Tira Marinel si Badea Remus (AAFR – Craiova), mentiuni.

In cadrul aceleiasi ceremonii, dlui Gheorghe Lazaroiu (EFIAP, presedinte al fotoclubului Orizont din Sibiu) i-a fost acordat[diploma de Excelenta si Membru de Onoare al fotoclubului „Mircea Faria“ din Craiova.

Tot simbata, la ora 13.00, a fost vernisata, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Craiova, si expozitia „Mircea Faria“, aceasta marcind alte doua evenimente: implinirea a 41 de ani de la infiintarea Fotoclubului din Craiova si, in special, acordarea titlului de presedinte de onoare al fotoclubului „Mircea Faria“ dlui Nicu Dan Gelep, Excelenta a Federatiei Internationale de Arta Fotografica.

Expozitia a cuprins aproximativ 40 de lucrari ale marelui artist fotograf Mircea Faria. Amintim aici citeva date biografice. Nascut in 1920, la Craiova, Mircea Faria a absolvit Liceul „Fratii Buzesti“ in 1940, an in care a inceput sa frecventeze cursurile de actorie si regie teatrala la Conservatorul Corentti. A lucrat ca regizor si actor la Teatrul National din Craiova si la Teatrul National din Bucuresti. In domeniul fotografiei, a fost profesor de tehnica si arta fotografica la Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti. Premiat la nenumarate saloane internationale de la Bordeaux, Hong Kong, Lisabona, Reims, Rio de Janeiro, Frieling, Calcutta, avind lucrari reproduse in cataliage nationale si internationale, carti, albume, lucrari tehnice si reviste de specialitate, Mircea Faria a fost onorat cu titlurile Excelenta a Federatiei Internationale de Arta Fotografica, Hon. Ph. A Sri Lanka, Hon. Ph. C. Bordeaux. Din 2001, fotoclubul din Craiova ii poarta numele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS