13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePictorul Florin Preda-Dochinoiu si pipa sa (fermecata) din lemn de cires

Pictorul Florin Preda-Dochinoiu si pipa sa (fermecata) din lemn de cires

Florin Preda-Dochinoiu s-a nascut la 15 decembrie 1970, in satul Damian, comuna Sadova, judetul Dolj si, in prezent, activeaza ca ofiter in cadrul IJP Gorj, la Politia orasului Motru. Alaltaieri, la Fundatia „Scrisul Romanesc“ din Craiova, i-a aparut cel de-al doilea album de grafica si pictura intitulat simplu: „Dochinoiu“, pe care-l prezentam, azi, in premiera, in Gazeta de Sud, cotidianul care l-a sustinut cel mai mult de-a lungul vremii. Din multitudinea de comentarii critice si cuvinte de incurajare (semnate, printre altii, de Adrian Paunescu, Fanus Neagu, Gheorghe Tomozei, Grigore Vieru, Dinu Sararu, Tudor Gheorghe, Ovidiu Ghidirmic, Ion Dobrescu, Zenovie Carlugea, Florea Miu, Nicolae Diaconu, Tudor Nedelcea, Gabriela Hurezean, Aurelian Titu Dumitrescu, Alex Gregora, Viorel Garbaciu, Ion Popescu, Doru V. Fometescu, Sebastian Domozina, Florin Stama, Valer Neag, Nicolae Ionescu etc.) am ales pe cele scrise de Gheorghe Vache Popa, Nicolae Vaduva, Constantin Codita (primii sai comandanti, oameni care l-au ajutat enorm in viata si carora le datoreaza succesele inregistrate pe linie profesionala: judiciara, economica si de ordine publica) si de bunul sau prieten, magistratul Ion Floricel, cu precizarea ca ordinea prezentarii lor este pur si simplu intimplatoare.

• „Lucrarile lui Florin Preda-Dochinoiu mi-aduc aminte de felinarele albastre ale tuturor garilor prin care am trecut si in care am visat sa ma astepte cite o iubita despre care nu stiam nimic si pe care abia asteptam sa o cunosc si sa-i despletesc cozile aurii. Culorile sale sint lumini care vin dintr-o lume uitata, plina de poezie. Ii doresc tutun parfumat in pipa sculptata din lemn de cires si sa dea Dumnezeu sa aiba revelatia pe care o au veritabilii degustatori de vinuri atunci cind li se toarna in cani licori din podgoriile stravechi, milenare, de la Poiana Mare, de pe Valea Dunarii, din Dolj“.

Ion Floricel, magistrat, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

• „Florin Preda-Dochinoiu este un tinar talentat, cuprins de nelinisti creatoare si impovarat de lacrima ingerilor care ne-au vegheat si leganat copilaria. El da sens fiecarei tresariri si stapineste deja o imparatie de simboluri. «Imparatie» pe care, acum citiva ani, i-am adunat-o sub coperte de carte, la Editura Fundatiei «Constantin Brancusi» si am daruit-o iubitorilor de frumos“.

Comisar-sef Constantin Codita, sef al IJP Dolj, director al revistei Meridian

• „Florin Preda-Dochinoiu este un pictor deosebit, care stie ca nu exista glorie, ci doar bucuria de a picta“.

Colonel Nicolae Vaduva, ex-loctiitor al sefului IJP Dolj, ex-comandant al Inspectoratului de Politie Transporturi Craiova, in prezent profesor la Academia de Politie „A.I. Cuza“.

• „Florin mi-a dat ocazia sa particip la inaltatoare momente artistice, iar bucuria este cu atit mai mare cu cit calitatile sale profesionale sint dublate de acest har de exceptie – Pictura“.

General de brigada Gheorghe Popa, ex-sef al Inspectoratului de Politie Transporturi Craiova, ex-comandant al IJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS