11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrarile de reparatii se platesc cu icoane si vin bisericesc

Lucrarile de reparatii se platesc cu icoane si vin bisericesc

• Lipsa banilor a impiedicat construirea unei toalete, fapt care a lasat liceul fara autorizatie sanitara • Grupul social al unei scoli „de la oras“ – citeva gropi in pamint, fara ziduri sau usi, la care merg peste 300 de elevi • „Cind ajungem in dreptul toaletei baietilor, intoarcem capul pentru ca nu exista usa“

Liceul Teologic din Tirgu Jiu a luat fiinta in urma cu patru ani in cartierul Birsesti, de la marginea municipiului Tirgu Jiu. Unitatea gazduieste peste 300 de elevi si copii de gradinita. Aproape 200 dintre acestia urmeaza profilul de teologie al liceului. La inceputul anului scolar 2002-2003, liceul a pierdut autorizatia sanitara. Principalul motiv l-a constituit aspectul grupului social si alimentarea cu apa. Toaleta liceului nu a putut fi reparata din cauza lipsei banilor, astfel ca elevii sint obligati sa foloseasca niste gropi in pamint, adapostite de o cladire fara usi si ziduri despartitoare.

„Am cerut aproape 300 de milioane de lei la primarie, dar nu am primit nici un leu. Nu am putut repara toaleta, iar in urma cu citeva zile au cazut si zidurile care desparteau gropile pe care le folosesc copiii. Nu exista nici macar usi. Singura sursa de apa a scolii este o pompa sparta“, a spus directoarea Lidia Burciu.

„Am dat icoane si vin bisericesc pe citiva saci de ciment“

Elevii liceului sint nemultumiti de conditiile de la toalete si spun ca prefera sa „se abtina“ decit sa le foloseasca. Cind nu mai au incotro si trebuie sa se indrepte spre asa-zisul grup social, ei se confrunta cu situatii jenante, dar si comice.

„Cind ajungem in dreptul toaletei baietilor intoarcem capul pentru ca nu exista usa“, spun fetele. Elevii se mai pling si de faptul ca nu au o alee care sa duca spre toaleta, iar cind ploua trebuie sa strabata curtea plina de noroi.

„Am tot incercat sa facem rost de bani pentru alee, dar nu am reusit. Atunci am apelat la solutia sponsorizarii sau am incercat sa facem rost de materiale prin diferite cunostinte. Am dat icoane si vin bisericesc pe citiva saci de ciment, cu care speram sa facem aleea“. Liceul Teologic se mai confrunta si cu alte lipsuri. Scoala este veche de peste 100 de ani, iar reparatii interioare nu s-au mai facut de mult. Tocaria este distrusa si peretii claselor sint crapati.

„Aducem de acasa detergent, sapun si maturi pentru curatenie“

Conducerea Liceului Teologic se plinge si de faptul ca centrul bugetar de care apartine nu a repartizat scolii nici un fel de produse pentru intretinerea curateniei.

„De anul trecut, din decembrie, cind ne-au dat cinci kilograme de detergent, mai mult soda, nu am mai primit nimic. Aducem de acasa detergent, sapun si maturi pentru curatenie. Ne trebuie si noua pentru spalatul perdelelor, pentru culoare si podele“, a spus directoarea Lidia Burciu. Conducerea primariei spune ca nu are nici o vina pentru situatia de la Liceul Teologic si motiveaza aspectul wc-urilor prin faptul ca banii au fost investiti in repararea acoperisului prin care ploua. In ceea ce priveste dotarea cu materiale pentru curatenie, directorul tehnic al primariei spune ca a repartizat centrului bugetar Birsesti, de care apartine si Liceul Teologic, 36 de cutii de detergent, 50 de becuri si 25 de maturi.

„Trebuie sa solicite la acest centru materialele de care au nevoie. In ceea ce priveste grupul social vom cauta o solutie sa-l reparam. Asta-vara am investit la aceasta scoala 150 de milioane in repararea acoperisului si sobelor“, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS