24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Flash

Serviciile publice

Localnicii din comuna Ostroveni nu prea au de ce sa se plinga. Poate doar de saracie. In rest, ar putea spune ca au de toate. Nici la capitolul servicii publice din cadrul primariei nu stau rau. Au o masina si patru pompieri premianti la concursurile pe judet, dar si la cele interjudetene, au serviciu public de iluminat, cu 147 de corpuri, care acopera intreaga bucata de drum judetean care trece prin comuna. Nou-infiintat este serviciul de paza in care activeaza 11 gardieni ce supravegheaza in fiecare noapte obiectivele stabilite, dar vegheaza si la linistea si bunurile locuitorilor din Ostroveni. Pentru moment, in comuna isi desfasoara activitatea doar doi politisti, desi ar fi nevoie de inca unul. In proiect se afla infiintarea unui serviciu public de gospodarire comunala, pentru ca acum resturile menajere sint depozitate pe cele sase platforme amenajate in urma cu patru ani, toate acestea costind circa120 de milioane de lei, bani de la bugetul local.

„Doua la primarie, doua la politie… “

In Ostroveni, un singur lucru nu lipseste cu certitudine: steagurile. In cele doua sate ale comunei, Ostroveni si Listeava, exista 28 de steaguri. Doua la primarie, doua la politie, alte doua la scolile din comuna, la dispensar, la magazine, la pompieri… si asa mai departe pina ies toate stindardele la numaratoare. Primarul Gheorghe Oprescu nu este, dupa cum singur afirma, „un cine stie ce mare patriot, dar asa-i legea!“ Important de stiut este faptul ca, atunci cind unele institutii locale au ramas fara steag, locuitorii din Ostroveni si le-au cumparat singuri. Din acest motiv, acum, toata comuna, prin aspectul predominant tricolor, emana un puternic sentiment patriotic.

Brinza si biscuiti

Pentru cele 980 de vaci din Ostroveni exista patru puncte de colectare a laptelui, care se valorifica in fabricile din Craiova si Slatina. Comuna este afiliata la Asociatia crescatorilor de vaci de lapte si, pentru cornutele din Ostroveni, primaria a pastrat izlazul satului, folosit de localnici in schimbul unei taxe de ierbarit de 15.000 de lei de bovina pe an. Desi laptele este foarte la indemina, iar brutaria din localitate ar putea foarte bine sa acopere necesarul de cornuri pentru programul guvernamental recent introdus, elevii din Ostroveni primesc in fiecare zi biscuiti si brinza topita. Dintr-un motiv neinteles de multi reprezentanti ai administratiilor locale din mai multe comune doljene, laptele din productia proprie trebuie mai intii transformat in alte produse, si abia dupa aceea consumat. Pentru ca altfel angajatii firmelor care cistiga licitatiile si-ar pierde… cornul! Adica piinea!

Planuri de mai bine

Desi nu a reusit sa isi gaseasca un frate sau o sora prin strainataturi si sa lege punti de prietenie la mare distanta, comuna Ostroveni are totusi sanse sa devina cunoscuta, macar la nivel de judet. Urmasii lui Victor Popp, mosierul din comuna, stabiliti in Anglia, au revendicat bunurile confiscate pe vremuri de regimul comunist si au dat de inteles ca au planuri mari: sa infiinteze in comuna o crescatorie de cai de rasa si sa stabileasca o strinsa colaborare intre Ostroveni si Tievetshall-St. Margaret.

• Pagina realizata de Florentina ENACHE si Elena LATAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS