26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Legea salarizarii bugetare va deveni caduca pentru dascali!“

„Legea salarizarii bugetare va deveni caduca pentru dascali!“

Presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamint (USII) Dolj, Constantin Rada, considera ca suma alocata de guvern pentru invatamint nu este suficienta deoarece nici de aceasta data ea nu reprezinta minimum 4% din PIB, motivindu-si afirmatia: „Aceasta stare de fapt este pe deplin justificata, intrucit aici sint incluse creditele externe, veniturile proprii, precum si sumele pentru actiunea «Cornul si laptele», actiune ce apartine guvernului si nu ministerului de resort. De aceea facem apel la parlament pentru a rectifica greseala executivului si pentru a respecta legea.“ In aceste conditii, Rada sustine ca „nu mai poate fi vorba de o majorare reala a salariilor din invatamint, iar promisiunea facuta de premierul Nastase fata de noua lege a salarizarii bugetare, valabila de la 1 ianuarie 2003, devine caduca“.

Argumentele lui Rada – calculele unui matematician inrait

Pentru credibilitate totala in fata sindicalistilor din invatamint, presedintele USII Dolj aduce argumente concrete: „Prin Legea bugetului, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj a fost creditat cu 10.856 de posturi, din care 432 in invatamintul special – finantat din bugetul propriu al Consiliului Judetean – si 10.424 de posturi in invatamintul preuniversitar.

Fata de aceste cifre, se propune in Legea bugetului pentru Dolj suma de 1.285.321.900 mii de lei, din care 51.987.900 mii de lei pentru invatamintul special, 41.771.000 mii de lei pentru produse lactate si panificatie necesare elevilor din invatamintul primar, raminind 1.191.563.000 de mii lei pentru invatamintul preuniversitar, suma in care sint incluse 8.385.400 mii de lei pentru bursele elevilor si obiecte de inventar.

Deci, pentru cheltuielile de personal, efectiv, mai ramin 1.183.177.600 mii de lei, ceea ce este insuficient. Fara discutie ca nu ne vom lasa indusi in eroare de catre finantisti, iar Biroul Operativ al FSLI va consulta sindicalistii din invatamint pentru evitarea unui alt conflict.“

Eugen Radut ii scoate din panica pe profesori

Fara indoiala, Proiectul bugetului pentru invatamint aferent anului 2002, asa cum apare in acest moment, inainte de dezbaterea lui de cele doua Camere ale parlamentului, cuprinde – ca noutate – inclusiv suma care va fi alocata pentru produsele lactate si de patiserie destinate micutilor din clasele I-IV.

Contabilul sef al ISJ Dolj, ec. Eugen Radut, spune ca, pentru a nu se isca diverse discutii in legatura cu proportia bugetului si cu unele eventuale acoperiri ale alocatiilor pentru produsele de lapte si patiserie, in detrimentul cheltuielilor de personal, sint necesare niste precizari: „Acest lucru nu este posibil si este chiar interzis de Legea finantelor, in sensul ca nu pot fi facute compensari intre cheltuielile materiale si cele de personal.

Precizarea este importanta, deoarece exista tendinte sa se creada ca alocatiile de produse lactate si patiserie ar putea diminua salariile, incepind cu anul financiar 2003. Din evaluarile noastre – comparate cu alocatiile probabile din proiectul de buget – rezulta ca in anul 2003 alocatia bugetara pentru cheltuieli de personal corespunde nevoilor reale din judetul Dolj. Problema nu este a guvernului, ci a presedintilor de sindicate, care la capitolul finante nu sint nici macar diletanti. Cadrele didactice si nedidactice trebuie sa fie linistite, intrucit cu certitudine isi vor primi drepturile cuvenite.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS