24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Inapoi cu 12 ani?

Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie(FAO) a estimat ca in circa 30 de ani va fi necesara o crestere cu 60% a cantitatii de alimente pentru a hrani populatia Terrei. Cresterea aceasta va fi obtinuta prin dezvoltarea unei agriculturi intensive bazate pe consumul de apa pentru irigatii, in conditiile in care in numeroase tari apa devine produs deficitar. Organizatia mondiala crede ca, doar prin folosirea unor metode de irigatii mai eficiente care sa permita un consum de apa optim, omenirea poate obtine un surplus de alimente de 14%.

In Romania s-au consumat anul trecut 7,5 miliarde de metri cubi de apa, din care populatia a folosit 1, 67 miliarde mc, industria – 4,78 miliarde mc, iar agricultura-1,05 miliarde mc.

Anul 1989 reprezinta virful de consum de apa pentru ca atunci s-au consumat 20 miliarde mc. Scaderea drastica a consumului de apa s-a datorat in principal diminuarii activitatii economice. Tot anul trecut s-a constatat ca gradul de utilizare al apei de catre populatie a fost de 83,5%, al industriei, de 79,1 %, iar al agriculturii, de 60,3%. Dezideratul Romaniei este acela de a ajunge cit mai curind la nivelul de consum al apei din anul 1989, care, cel putin teoretic, denota o dezvoltare a economiei mai mult decit multumitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS