25.1 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBalerinele infrunta frigul in bratele clientilor

Balerinele infrunta frigul in bratele clientilor

Patronii nu le incheie contracte de munca, pentru ca „fetele sint in practica“

Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), insotiti de trupe ale Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR) Mehedinti, au facut, in noaptea de joi spre vineri, o razie in municipiul Drobeta Turnu Severin, pentru depistarea persoanelor incadrate in munca fara forme legale.

Prima oprire a fost in Schela Cladovei, intr-un bar aproape pustiu. Cei trei clienti s-au ridicat usor de la masa la vederea „mascatilor“ si s-au retras. Barmanita nu intelegea de ce trebuie sa-i prezinte inspectorului de munca monetarul: „Cum adica monetarul? Casa de marcat vreti s-o vedeti? Nu stiu unde tine sefu’ actele angajatilor. Eu muncesc pe 1,4 milioane de lei si abia ma descurc. Nu sint angajata de mult“. Dupa citeva minute, a aparut si patronul: „Aha, ati venit iar, n-ati mai trecut de mult pe la mine, la circiuma. Ba, eu inchid baru’ asta si-mi bag ceva in el, ca toata ziua veniti. Aveti ce-aveti cu mine, las’ ca stiu eu! Eu tin 100 de sclavi la baru’ asta si veniti voi sa faceti legea aici. Da’-l inchid, ba, sa stiti ca-l inchid!“ Inspectorii de munca au descoperit ca salariatii nu aveau analizele facute, astfel ca au scris procesul-verbal de control si au invitat administratorul la sediul institutiei.

„Fac practica si poate ramin sa dansez aici“

Din Schela Cladovei am ajuns in celalalt capat al orasului. In zona sensului giratoriu, un bar de noapte, recent deschis, era plin in jurul orei 23.00. Cinci fetite, cu picioare lungi, aproape dezbracate, incercau sa gaseasca mai multa caldura in bratele clientilor. S-au speriat cind „mascatii“ au intrat in local si au incercat sa se ascunda in spatele barului. Loredana are 16 ani si este din comuna mehedinteana Ilovat. Ea le-a declarat inspectorilor ca este in practica, pentru citeva zile: „Daca nu-mi place, nu stau. Ce, ma obliga cineva?! Fac practica si poate ramin sa dansez aici. Parintii stiu doar ca sint animatoare. E tot una daca merg la scoala sau dansez, pentru ca astazi nu mai renteaza sa mergi la scoala“. Nici pentru Cristina, distanta intre orasul natal Slatina si Drobeta Turnu Severin nu a fost o piedica in calea „afirmarii“. „E prima mea seara, aici. Patronii sint plecati, dar au spus ca vom semna un contract de munca. Ne bazam pe salariu, nu pe ce ne dau clientii. O femeie trebuie sa aiba un salariu mare“. Nici una dintre fetele de la clubul de noapte nu avea un contract de munca, motiv pentru care inspectorii de la ITM Mehedinti i-au lasat patronului o invitatie sa se prezinte pentru reglementarea situatiei.

Clientii localurilor de noapte nu suporta lumina bliturilor

Scenariul s-a repetat si la alte doua baruri de noapte din Drobeta Turnu Severin, unul de pe strada Maresal Antonescu, iar celalat, din imediata vecinatate a magazinului „Decebal“. Si in cele doua „cuibusoare de nebunii“, clientii s-au ferit de lumina bliturilor, de teama ca vor fi vazuti in posturi nu tocmai decente. Majoritatea fetelor care danseaza in localurile de noapte sint din Gorj, Olt si Bucuresti.

Octavian Martuica, inspector de munca la ITM Mehedinti, a atras atentia asupra unei practici din ce in ce mai raspindite pe piata muncii: „Acestor fete li se incheie contracte de munca pe o perioada determinata. La expirarea acesteia, contractul nu este inregistrat la Inspectoratul de Munca, astfel ca acea persoana nu beneficiaza de vechime sau de asigurari sociale. Angajatorii apeleaza la firme de impresariat din Bucuresti, cu care incheie un contract de prestari servicii, iar fetele nici nu stiu daca au carte de munca. Noi vom verifica acest lucru la inspectoratele teritoriale si vom lua masuri de sanctionare in consecinta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS