14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO craioveanca se lupta de 11 ani sa-si cistige drepturile in Mehedinti

O craioveanca se lupta de 11 ani sa-si cistige drepturile in Mehedinti

Delia Morenciu considera ca mama sa a murit din cauza legilor fondului funciar

Delia Morenciu, din Craiova, cartier Craiovita Noua, asteapta de 11 ani sa fie improprietarita, in baza actelor prin care a dovedit ca este mostenitoarea a noua hectare de teren agricol si a unui hectar de padure, in comuna Timna, din judetul Mehedinti. „Toate aceste probleme au contribuit la decesul mamei mele. Timp de 11 ani am fost victima minciunii, arogantei si bataii de joc. Si totul, pentru ca nu doream decit ceea ce a apartinut bunicilor mei, Richard si Vergina Preoteasa, din satul Valea Ursului, comuna Timna, judetul Mehedinti“. Potrivit Legii 18/1991, mama Deliei Morenciu si surorile ei, Ecaterina Girbea si Elena Suciu, ar fi trebuit sa primeasca noua hectare de teren agricol si un hectar de padure, fiind mostenitoare directe. „Desi am avut dovezi de la Arhivele Statului, pentru 12 hectare de teren agricol si trei hectare de padure, precum si martori, Primaria Timna, ignorind legea, ne-a pus pe drumuri si mama mea a obtinut, prin hotarire judecatoreasca, dreptul la noua hectare de teren agricol si la un hectar de padure“. Primaria Timna a transformat, in 1991, suprafata detinuta de mama Deliei Morenciu si surorile sale in actiuni la IAS. Aceasta situatie nu a convenit insa mostenitorilor de drept, astfel ca, in urma unui proces de un an(1994-1995, n.r.), au fost anulate actiunile de la IAS.

„Pamintul de la IAS a disparut, iar terenul de noua hectare s-a redus“

„Din 1995 si pina in 1998, mama mea nu a fost pusa in posesie si nu a primit titlu de proprietate. Procesele, drumurile numeroase la Primaria Timna si suferinta au contribuit la decesul mamei mele, in 1998, ceea ce ne-a terminat si pe mine, si pe copilul meu“, spune Delia Morenciu. Nici din 1998 si pina astazi, Primaria Timna nu a eliberat un titlu de proprietate. Vazind ca treburile nu se misca deloc, mostenitoarea a depus o reclamatie la Prefectura Mehedinti, pe adresa inginerei care se ocupa de parcelarea terenurilor. Din raspunsul secretarului general, Nicolae Draghiea, reiese ca Delia Morenciu ar fi fost pusa in posesie cu suprafata de 6,7 hectare de teren agricol si un hectar de padure, restul urmind sa fie preluat de la IAS. „Nu am primit nici un titlu de proprietate, nici macar provizoriu, in cei 11 ani, de la hotarirea judecatoreasca. Aproape de mijlocul lunii august 2002, la insistentele mele, inginera m-a chemat pentru a ma pune in posesie. Fericita ca dupa 11 ani primeam ce mi se cuvenea de drept, am mers la primarie, dar, surpriza, inginera plecase cu familia in concediu. Intre timp, pamintul de la IAS a disparut, iar terenul de noua hectare s-a redus“, a mai spus Delia Morenciu.

La sfirsitul lunii septembrie, a sesizat Ministerul Agriculturii despre abuzurile de care a avut parte. Nici pina acum nu a mai primit vreun raspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS