11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNe-am interesat pentru dumneavoastra

Ne-am interesat pentru dumneavoastra

Dobinzi mai mici pentru someri

Ca urmare a modificarilor aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, in sedinta de guvern din 2 octombrie, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) acorda, incepind din trimestrul al IV-lea al acestui an si in anul 2003, credite din bugetul asigurarilor pentru somaj cu dobinda de 25% din dobinda de referinta a Bancii Nationale. Aceste credite se acorda in judetele care inregistreaza anual o rata a somajului mai mare decit rata medie a somajului la nivel national. In Oltenia, judetele care vor beneficia de aceasta inlesnire in domeniul creditelor bancare sint: Vilcea, Mehedinti, Gorj si Olt. Linia de creditare pentru anul curent a fost demarata pe 22 aprilie si se deruleaza prin BCR. Dobinda de referinta a BNR se calculeaza in fiecare luna, in octombrie fiind de 23,8%. Pina la sfirsitul lunii septembrie, ANOFM a creditat intreprinderile mici si mijlocii pentru crearea de noi locuri de munca, dintre care jumatate pentru someri, cu suma de 483,65 miliarde de lei, fiind astfel incadrate in munca 6.487 de persoane.

Subventii

Guvernul a modificat cuantumul lunar al subventiei acordate pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca din rindul somerilor, pentru executarea unor lucrari de interes pentru comunitatile locale. Astfel, pentru persoanele angajate in perioada 1 aprilie – 31 octombrie, subventia este de 70% din salariul minim brut pe tara. Pentru persoanele angajate in perioada 1 noiembrie 2002-31 martie 2003, cuantumul subventiei este un salariu minim brut pe tara, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia. Pina la 30 septembrie, prin masura activa de ocupare temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar, au fost incadrate 11.245 de persoane, din care 7.940 – in servicii de refacerea si intretinerea infrastructurii, si 3.305 – in servicii de interes social. Ca noutate, acordarea dreptului la indemnizatia de somaj a fost extinsa si pentru militarii angajati pe baza de contract, carora le inceteaza contractul de munca la expirarea duratei pentru care au fost angajati.

Card pentru indemnizatia de somaj

Daca pina acum, plata drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj se facea doar prin mandat postal, in functie de optiunea beneficiarilor, mai nou, plata se va putea face si in cont curent sau pe card, pentru o serie de drepturi banesti acordate din acest buget. Astfel, indemnizatiile de somaj, sumele privind stimularea ocuparii fortei de munca, prevazute in Legea nr. 76/2002, sumele reprezentind venituri de completare conform OUG nr. 170/2001, privind atenuarea impactului social ca urmare a procesului de reorganizare a sectorului productiei de aparare, dar si alte drepturi care se acorda din acelasi buget vor ajunge la beneficiari dupa un model occidental.

• Elena LATAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS