10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCongresul american ar putea adopta astazi rezolutia referitoare la Irak

Congresul american ar putea adopta astazi rezolutia referitoare la Irak

Parlamentarii americani ar putea adopta astazi, cu o larga majoritate, o rezolutie care sa ii permita presedintelui Bush o eventuala recurgere la forta pentru a dezarma Irakul. „Eu sper ca un vot pe tema acestei rezolutii ar putea avea loc joi dimineata (astazi – n.r.). Sint dispus sa sustin aceasta rezolutie (…), atunci cind va fi momentul potrivit“, a declarat Tom Daschle, liderul majoritatii democrate din Senatul american. Cu toate acestea, senatorul a precizat ca democratii ar trebui sa incerce sa imbunatateasca textul rezolutiei.

Duminica, Daschle a preconizat ca rezolutia, care l-ar autoriza pe Bush sa utilizeze forta impotriva Irakului, ar putea fi adoptata cu 75 de voturi pentru si 25 impotriva. Presedintele George W. Bush a recomandat Congresului american sa adopte aceasta rezolutie pentru a reitera, in fata intregii lumi, hotarirea Statelor Unite in legatura cu problema irakiana.

La rindul sau, Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, ar trebui astazi sa adopte cu o larga majoritate un text similar. Dar un mic grup de rezistenta poarta o lupta inversunata in Senat impotriva rezolutiei. Robert Byrd, un respectat senator democrat, in virsta de 84 de ani si un inversunat oponent al rezolutiei pe care o solicita Casa Alba, a atras atentia aliatilor sai democrati ca intentioneaza sa foloseasca toate tacticile parlamentare pentru a amina cit mai mult un vot pe tema acestei rezolutii.

Tom Daschle nu a exclus ca manevre de acest fel sa poata intirzia votul Senatului american pina saptamina viitoare. Cu toate acestea, Daschle a apreciat ca declaratia lui Bush de luni seara, din orasul Cincinnati (Ohio), a diminuat, ca de fiecare data cind vorbeste presedintele, temerea privind intentiile acestuia fata de Irak.

Daschle a salutat eforturile administratiei Bush de a aduce aceasta problema in fata Natiunilor Unite, o abordare sustinuta de multi democrati, care vor sa evite o implicare unilaterala a Statelor Unite. Senatorul Joseph Lieberman, care a initiat, impreuna cu colegul sau republican, John Warner, proiectul de rezolutie dorit de Casa Alba, a preconizat luni ca, la sfirsitul dezbaterilor, senatorii vor vota pentru o rezolutie moderata si responsabila care sa prevada in mod clar ca razboiul reprezinta ultima optiune. Cu toate acestea, presedintele va fi autorizat, in cazul in care nu exista alte optiuni, ca, pentru a-l dezarma pe Saddam Hussein, sa includa Statele Unite intr-o coalitie militara internationala, a explicat Lieberman, adaugind ca modul cel mai bun de a face pace este sa te pregatesti de razboi. Alegerile legislative partiale de la jumatatea mandatului, care vor avea loc la 6 noiembrie si care vizeaza controlul Senatului, demonstreaza in mare parte puternica sustinere pentru atitudinea lui George W. Bush in ceea ce priveste Irakul. Opinia publica ii considera pe democrati mai putin dispusi sa recurga la forta pentru a apara securitatea Statelor Unite, o perceptie pe care republicanii intentioneaza sa o foloseasca in alegerile din noiembrie, in special in contextul creat de atentatele de la 11 septembrie 2001.

De altfel, in timp ce parlamentarii americani dezbat problema Irakului, intr-o scrisoare adresata Congresului, directorul CIA, George Tenet, a atras atentia ca, in cazul in care ar aprecia ca nu poate evita un atac american impotriva tarii sale, Saddam Hussein ar putea recurge la acte teroriste impotriva Statelor Unite, folosind arme de distrugere in masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS