14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrajdul de vaci gazduieste sedintele actionarilor

Grajdul de vaci gazduieste sedintele actionarilor

Localnicii din Isalnita considera ferma comunala drept una dintre cele mai mari realizari in materie de organizare si de privatizare. Peste 400 dintre ei sint actionari cu aport de capital social si fac agricultura practic fara riscuri majore, intrucit din profitul anual in bugetul de cheltuieli este inscris un capitol special pentru acest lucru. Sedintele consiliului de administratie sint organizate in interiorul unui grajd de vite, amenajat dupa ultimele standarde. La o adica, ferma ar putea inchiria spatiul pentru organizarea unor nunti sau a unui alt gen de petreceri. Conducerea fermei spune ca, in general, lucrurile merg atit de bine incit societatea a fost confundata cu un fel de CARITAS local.

Presedintele Consiliului de Administratie al AGRO Isalnita, ferma din comuna care este constituita pe scheletul fostului CAP, este Ion Dascalu, consilier local si, de fapt, cel care se ocupa de multe dintre problemele comunei.

CAP-ul a fost privatizat in proportie de suta la suta si are 480 de actionari, detinatori de capital social, adica de terenuri. Fiecare are cota lui din profitul noii societati, iar pentru desfasurarea sedintelor de consiliu, o parte a grajdului a fost transformata radical in sala de conferinte. Aici s-ar putea organiza, dupa spusele lui Ion Dascalu, si o serie de nunti si chiar o reuniune de partid, intr-atit este de cocheta.

Sedintele de la ferma, urmarite la televizor

„Sintem foarte democratici aici. La intruniri vin peste 400 de actionari in mod constant si a trebuit sa ne gindim la o sala de conferinte ca sa nu mai platim chirie pentru diversele sali puse la dispozitie de combinatul chimic. Pot spune ca sedintele sint foarte animate, deoarece fiecare vine cu o idee. In cazul in care nu pot toti sa vina, sedintele sint inregistrate cu o camera video de baiatul care lucreaza la reteaua de televiziune prin cablu, SELTRON, si date apoi pe post, astfel incit fiecare are ocazia sa urmareasca de acasa ceea ce s-a discutat la adunare“, a spus presedintele AGA.

Pentru ca cineva cu experienta le-a spus ca nu este rentabil sa se incurce in nici un fel cu bancile, cei din Isalnita au propriul mod de a face afaceri. Acest lucru le-a permis sa suporte mai usor pierderile provocate de calamitatile anului in curs.

„Multi ne-au confundat cu un fel de CARITAS local“

„Am cheltuit peste 3,5 miliarde de lei pentru agricultura si n-am obtinut nici un profit. A trebuit sa disponibilizam citeva persoane si sa mai micsoram salariile, dar oamenii au inteles ca trecem printr-o perioada mai grea. Este unul dintre putinii ani in care nu am obtinut profit cu ferma. Chiar si in perioadele bune sintem prevazatori. Zece la suta din bani ii utilizam pentru plata salariilor, 80% – pentru detinatori, iar 10% – pentru fondul de risc. Daca miine as spune ca primesc in asociatie noi membri, s-ar face coada la usa biroului, pentru ca in acest mod oamenii fac agricultura fara sa investeasca nici un leu. Multi ne-au confundat cu un fel de CARITAS local, deoarece cei mai multi au adus bani si nu au cerut dividende decit in caz de forta majora (decese, nunti etc.). In ceea ce priveste culturile, ne completam reciproc. Am cautat sa cultivam ceea ce nu au oamenii si, invers, ei sa cultive ceea ce nu avem noi. Isalnita este un sat mai mult legumicol“, a mai spus Ion Dascalu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS