12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVisa a atins, la sfirsitul lunii septembrie, 1,5 milioane de carduri emise in Romania

Visa a atins, la sfirsitul lunii septembrie, 1,5 milioane de carduri emise in Romania

Bancile comerciale din Romania au emis, pina la sfirsitul lunii septembrie 1,5 milioane de carduri VISA, conform raportarilor lunare ale emitentilor, a declarat ieri Radu Obreja, vicepresedinte al VISA International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

„Romania se mentine pe pozitia de lider regional in privinta ritmului de crestere a cheltuielilor pe carduri, care s-au majorat in perioada iunie 2001 – iunie 2002 cu 146%, avind un total de 711,4 milioane de dolari. Romanii au inceput sa utilizeze cardurile mai des si pentru bunuri mai putin scumpe decit pina acum, ceea ce dovedeste clar faptul ca posesorii de card de pe aceasta piata inteleg ca a cumpara cu un card Visa este mai sigur si mai convenabil decit a cumpara cu numerar“, a adaugat Obreja.

In cel de-al doilea trimestru al anului au fost emise 123.000 de carduri Visa, numarul acestora ridicindu-se, la finele lunii iunie, la 1,34 milioane de carduri, in crestere cu 89% fata de iunie 2001. In acelasi interval, cheltuielile pe carduri de credit au atins 112,7 milioane de dolari, reprezentind o majorare cu 137%.

Desi numarul de tranzactii prin POS (Point of Sale) a urcat cu peste 97%, iar Romania se mentine pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste procentul de carduri de credit din totalul cardurilor Visa emise (15,6%), Radu Obreja considera ca romanii utilizeaza cardurile de credit in proportie „anormal de mare“ pentru retragere de numerar.

Peste 80% din valoarea tranzactiilor cu carduri de debit sint retrageri de numerar, iar in cazul cardurilor de credit operatiunile la ATM reprezinta aproape 70% din valoarea transferurilor. In Europa Centrala si de Est, Romania se plaseaza printre ultimele locuri atit ca numar al cardurilor emise, cit si dupa valoarea si numarul tranzactiilor. Astfel, tari ca Ungaria si Cehia au cu aproape un milion de carduri mai mult decit Romania, in conditiile in care numarul locuitorilor este mult mai mic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS