13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Les pickpockets“ romani de la Paris cistiga pina la 4.000 de euro pe zi

„Les pickpockets“ romani de la Paris cistiga pina la 4.000 de euro pe zi

Turistii care viziteaza Parisul si vad in zonele aglomerate grupuri de copii, bine imbracati, cu cite o harta a orasului in mina, nici nu banuiesc ca acestia, in mare parte romani, sint hoti de buzunare care le subtilizeaza foarte abil portofelele, aparatele foto sau alte valori. „Les pickpockets“, cum ii numeste politia, sint minori cu virste intre zece ani si 16 ani, astfel incit oamenii legii nu ii pot retine si nici expulza fara acordul lor sau al parintilor. Tocmai pe acest lucru mizeaza si ei atunci cind ies pe strada pentru a fura si le rid in fata politistilor care ii privesc aproape tot timpul.

„Nu pot sa ne faca nimic. Cel mult, ne iau la sectie 24 de ore si ne confisca banii sau telefoanele mobile, daca le avem, chiar daca sint cumparate din magazin. Singura lor pedeapsa pentru noi e ca ne taie hainele sau sireturile de la pantofi“, spun patru dintre ei, originari din Romania, care isi aleg „victimele“ dintre turistii din zona Turnului Eiffel.

Cei patru, care sustin ca sint din Arad, dar au accent moldovenesc, sint imbracati normal, nu au un aer saracacios care sa faca lumea sa ii evite si pot trece drept turisti. Insa, politia ii cunoaste deja destul de bine.

„Chiar acum ne urmaresc de prin boscheti si mai au si informatori“, spune unul dintre ei aratind spre un cersetor care sta pe iarba pe malul Senei. Chiar si asa, cu toata urmarirea politiei, ei reusesc sa stringa destui bani incit sa stea la hotel mai tot timpul, si cei mai mari isi permit sa mearga la bordel sau sa fumeze hasis.

„Uneori, scoatem chiar si cite trei-patru mii de euro pe zi. Nu furam decit de la turisti, care au la ei bani multi. Cartile de credit nu ne intereseaza pentru ca nu avem codul PIN, iar la banci exista camere de luat vederi“, spune cel mai mare dintre copii, care are 16 ani.

Baiatul sustine ca in Paris traiesc ilegal aproximativ 200 de copii romani care fura sau cersesc. Ei nu fura din magazine sau din metrou, ci numai de pe strada, unde pot fugi usor si unde nu exista sisteme de supravaghere video. Un pusti iese dintr-un WC public, unde s-a ascuns ca sa scoata, fara sa il vada politia, banii dintr-un portofel pe care tocmai il furase. Banii sint ascunsi in diverse locuri pe strada si ridicati ulterior, pentru ca sa nu fie gasiti asupra lor. „Daca am bani sau telefon asupra mea, imi iau «fapta»“, spune cel mai mare. Toti sint foarte degajati, dar nu vor sa apara cu fata in fotografie pentru a nu avea probleme la revenirea in tara. Nu le e frica de politie si nici macar de bandele de tilhari si spargatori de apartamente. Unul dintre ei spune ca sint cele mai periculoase bande de marocani, care au pistoale si cutite.

„Noi nu dam in cap. Noi furam portofele, luam banii si, daca sintem prinsi, le dam inapoi. Uite ca vin politistii“. Intr-adevar, se indreapta spre noi citiva barbati si o femeie imbracati in haine civile, care ne arata legitimatiile si ne solicita autorizatia de a fotografia in Paris, pentru ca nu sint permise decit fotografiile in scop turistic.

Oamenii legii ne explica destul de enervati ca discutam cu niste hoti si ne obliga sa stergem din memoria aparatului fotografia in care apar figurile politistilor. Pustii sint perchezitionati si apoi li se da drumul. Femeia il mingiie pe cap pe cel mai mic. Nici unul dintre ei nu e speriat, pentru ca astfel de intilniri cu politia fac parte dintr-o zi obisnuita. Singurul lucru deosebit este ca au vorbit cu ziaristii romani despre situatia lor. Mai important pentru ei este insa ca e week-end si vor „lucra“ pina mai tirziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS