19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTRICA Olt a ajuns sa „colectioneze“ datorii de miliarde

ELECTRICA Olt a ajuns sa „colectioneze“ datorii de miliarde

Sucursala Olt a SC ELECTRICA SA trebuie sa recupereze de la beneficiarii serviciilor sale datorii de 179 de miliarde de lei. Impasul actual este cauzat de incapacitatea clientilor ELECTRICA (societati comerciale private si de stat, primarii, asociatiile de proprietari) de a-si plati la timp contravaloarea serviciilor furnizate de societatea nationala de energie electrica.

Directorul sucursalei oltene a SC ELECTRICA, Sever Enculescu, a declarat ca majoritatea debitelor, 138 de miliarde de lei, apartin marilor intreprinderi de pe platforma industriala a judetului – CORAPET Corabia – zece miliarde, RULMENTI Slatina – 4,4 miliarde de lei, SNIF Olt – 4,3 miliarde de lei s.a. Restul debitelor apartin micilor consumatori (firmele cu capital privat) – 28,5 miliarde de lei, si consumatorilor casnici (cetatenii), cu 12,9 miliarde de lei.

Recuperarea datoriilor – o problema cu multe necunoscute

Sever Enculescu a spus: „Problema este destul de dificila si nu ne va fi usor sa o rezolvam… O situatie cam paradoxala este in cazul asociatiilor de vinatori din judet, care ne datoreaza peste trei miliarde de lei“.

ELECTRICA este in situatia de a intrerupe furnizarea energiei electrice nu doar la societatile mentionate, ci si la regiile locale de apa-canal din judet, respectiv SC IGO SA Caracal, care a acumulat pina in prezent restante de 11,8 miliarde de lei, SC ACETI SA Slatina – 32 de miliarde de lei, SC AQUATERM SA Scornicesti – 33,9 miliarde de lei.

Ultima societate pare a da cele mai multe batai de cap recuperatorilor de la ELECTRICA Olt si aceasta deoarece firma nu mai exista de citeva luni, ea fiind lasata de izbeliste dupa un conflict intre primarul din Scornicesti, Tiberiu Mateescu, si directorul firmei, Zamfir Teodor, ex-primar al urbei. Drept urmare, actualul edil al orasului a dispus desfiintarea AQUATERM, bazindu-se pe o hotarire adoptata de consiliul local si a infiintat o alta, cu acelasi scop: furnizarea de servicii apa-canal pentru cetatenii orasului. Cit despre debitele adunate de fosta firma, nimeni nu a mai zis nimic…

Probleme sint si cu recuperarea restantelor de la cetateni. Locuitorii din Slatina au datorii de circa doua miliarde de lei, acestora urmindu-le cei din Caracal, cu 114 milioane de lei. Scolile si liceele datoreaza ELECTRICA peste 1,8 miliarde de lei.

Daca nivelul debitelor pe care sucursala judeteana Olt de distributie si furnizare a energiei electrice le are in prezent nu va da… semne de retragere in viitorul apropiat, atunci nimeni nu mai va mai garanta ca datornicii nu vor ramine pe intuneric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS