12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024

Stiri diverse

RAAN – Suportul energeticii nucleare

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin va organiza, in perioada 6-8 septembrie, conferinta „RAAN – Suportul energeticii nucleare“. Programul manifestarii va cuprinde trei sectiuni: energie si mediu, produse izotopice si perspectivele dezvoltarii energeticii nucleare in Romania. La conferinta RAAN vor participa ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, secretari de stat din minister, academicieni si profesori de la institute de cercetare din tara.

(F.L.)

Daewoo Motor Co sta prost cu vinzarile

Daewoo Motor Co, care ocupa pozitia a treia in clasamentul celor mai importanti constructori de autovehicule din Coreea de Sud, s-a confruntat cu o scadere de 42,1% a vinzarilor din perioada ianuarie-august, pina la 22.952 de unitati, in vreme ce exporturile companiei s-au diminuat cu 73,4%, la 7.018 unitati. „Totalul vinzarilor a scazut ca urmare a reducerii exporturilor si acest lucru s-a intimplat pe fondul perioadei de tranzitie prin care trece acum compania“, a declarat purtatorul de cuvint al Daewoo. Producatorul sud-coreean nu a efectuat in luna august nici un fel de exporturi, cu exceptia celor catre piata vest-europeana, ca urmare a faptului ca majoritatea uzinelor sale din strainatate au fost inchise. Centrele de productie de pe plan intern au fost la rindul lor inchise saptamina trecuta, dupa ce furnizorii companiei si-au intrerupt livrarile, solicitind achitarea platilor restante.

BCR scade nivelul dobinzilor la creditele acordate

Ca urmare a scaderii ratei inflatiei si a evolutiilor pozitive de pe pietele

interbancare monetara si valutara, ce reflecta parcursul in crestere al economiei romanesti, incepind din 1 septembrie 2002 BCR reduce cu trei puncte procentuale ratele dobinzilor la creditele in lei acordate persoanelor fizice si juridice. Dobinda de baza la imprumuturile curente pe termen scurt, acordate agentilor economici, scade la 32% pe an (de la 35% pe an), iar pentru productia de export si exportul de produse, BCR acorda credite cu dobinda diferentiata, de 29% pe an (fata de 32% pe an pina acum). Totodata, dobinda de baza la creditele curente pe termen mediu si lung va fi de 34% pe an fata de 37% pe an in prezent. In mod corespunzator, pentru persoane fizice, BCR reduce rata dobinzii de baza pentru toate tipurile de credite curente in lei: 32% pe an pentru cele acordate pe termen scurt (pina la un an), respectiv la 34% pe an pentru imprumuturile pe termen mediu si lung, nivelul de dobinda variind in functie de specificul creditului solicitat. In cazul imprumuturilor acordate persoanelor fizice pentru investitii imobiliare (cumparare, construire, amenajare, extindere, reparatii de locuinte si cumparari de teren intravilan), dobinda de baza la creditul curent scade la 30% pe an. Totodata, BCR scade la 30% pe an nivelul de dobinda perceput la tragerile din contul de card de credit in lei sau din cardurile BCR pentru „salarii cu descoperit de cont“. Tot de la 1 septembrie 2002, BCR lanseaza doua noi produse de economisire: certificatul de depozit la purtator (cu parola) cu scadenta la 12 luni si plata la scadenta a dobinzii, care este fixa pina la scadenta. Valorile nominale sint de 100.000, 300.000, 500.000 de lei si 1, 5, 10, 25, 50, 100 de milioane de lei, certificatul de depozit cu discount in lei si valuta (USD si EUR) cu scadenta la 12 luni. Certificatul de discount poate fi cumparat sau rascumparat in orice zi pina la scadenta, la cotatiile afisate zilnic la unitatile bancii si este emis la valoarea nominala de 10 milioane, 1000 USD sau 1000 EUR. De asemenea, incepind de la 1 septembrie, la depozitele pe termen de o luna, BCR bonifica o dobinda de 19% pe an si creste plafonul minim de la 500.000 la un milion de lei pentru depozitele de acest tip care se constituie dupa aceasta data. Celelalte niveluri de dobinda nu se modifica. Totodata, la certificatele cu parola cumparate dupa 1 septembrie 2002, banca bonifica urmatoarele dobinzi: 3 luni – 22% pe an, 6 luni – 23% pe an, 12 luni – 22% pe an.

Doar 30 de comune doljene au angajat specialisti in cadastru

Majoritatea primarilor care au ramas mult in urma cu aplicare legilor fondului funciar se pling ca nu au specialist in cadastru care sa masoare suprafetele si sa intocmeasca schita cadastrala a localitatii. Cei mai multi dintre acestia uita ca guvernul a emis anul trecut Ordonanta 13, prin care s-a infiintat in fiecare comuna Serviciul pentru cadastru si agricultura, din care trebuia sa faca parte si specialisti cadastrasi. Cum ordonanta cu pricina nu obliga si lasa la latitudinea primariilor acest lucru, multi s-au gindit ca economisesc un salariu daca nu-i angajeaza pe specialisti, dar nu s-au gindit ca nu vor putea finaliza niciodata lucrarile pentru aplicare legilor fondului funciar. In judetul Dolj, doar 30 de comune au angajat la primarie specialist in cadastru. Celelalte localitati motiveaza ca nu au bani.

(M.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS