5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLesek Balterovici a sosit la Sofia

Lesek Balterovici a sosit la Sofia

„Sa se faca din capitalism socialism este ca si cum am lua un acvariu cu pestisori de aur si am face din ei ciorba. Iar sa se faca din socialism capitalism este ca si cum ar fi varsata ciorba in acelasi acvariu si am astepta ca in el sa inoate pestisori de aur“.

Asa a descris reformatorul polonez Lesek Balterovici, care a sosit ieri la Sofia, drumul sinuos pe care tara lui a trebuit sa-l parcurga dupa prabusirea comunismului.

Cu proiectul sau pentru refacerea rapida a economiei poloneze printr-o politica financiara severa si o totala liberalizare a pietei, Balterovici a cistigat simpatia si respectul expertilor occidentali. In iarna anului 1989, el a prescris si pus in aplicare terapia de soc.

Balterovici, care din anul 2001 este presedintele Bancii Centrale a Poloniei, se bucura de o mare incredere a oamenilor in ceea ce priveste problemele tranzitiei. Planul sau, desi greu de acceptat de catre polonezi, a reusit sa scoata tara din virtejul inflatiei, sa elimine deficitul din vistieria statului, sa restabilizeze valuta poloneza si sa deschida oportunitati economiei nationale.

Aceasta incercare, care parea sortita esecului, a dat rezultat.

Balterovici a dat sfaturi guvernelor ucrainean, roman si bulgar. Aparitia lui in statele occidentale este privita ca un eveniment important, iar in cele rasaritene… ca un indiciu ca vin zile grele!…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS