13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Flash

Comuna Licurici are 2.600 de locuitori si este compusa din patru sate: Licurici sat, Negreni, Frumusei si Totea. Numele comunei provine de la Muntele Licur, loc unde se retrageau in vechime familiile domnesti. La Licurici nu a existat CAP si majoritatea locuitorilor se ocupa cu agricultura, numai 100 de persoane fiind angajate pe la diverse societati. Fata de 1990, rata mortalitatii in Licurici s-a dublat, anul trecut inregistrindu-se 50 de decese.

Una dintre cele mai vechi zone din Licurici este Frumusei, o asezare cu o istorie care incepe, conform documentelor, in anul 1400. Numele localitatii vine de la bogata familie Frumuselu, care s-a stabilit prima in aceasta zona. Nu numai la Frumusei se pot gasi urmele unor timpuri de mult apuse: la Negreni, de exemplu, a fost descoperita o sabie dacica, iar intr-una din vaile de aici se spune ca ar exista niste formatiuni de piatra de dimensiuni destul de mari, asezate intr-o ordine precisa, asemenea unor dolmene.

Unul dintre cei mai cunoscuti locuitori ai comunei Licurici este Ion Diaconescu. Acesta are 52 de ani si cinta la vuva, un instrument realizat dintr-un ciur si piei de animal. Maiestria cu care interpreteaza diverse melodii la vuva l-a facut cunoscut pe Ion Diaconescu, renumit in judet si chiar in tara. Din pacate, nu are nici un urmas care sa-i fi mostenit talentul interpretarii la originalul instrument.

Cu toate ca nu a beneficiat de prea multe fonduri de la bugetul central, primaria incearca sa mai realizeze si citeva investitii. Angajatii primariei lucreaza in prezent la doua proiecte de drumuri care vor fi depuse la agentia SAPARD, in speranta ca se va obtine finantarea. Daca se vor primi banii, satenii din Licuriciul de Sus si Totea vor avea sosele asfaltate.

Aproape toata vara, localnicii din Licurici au mers la cules de ciuperci, acestea gasindu-se din belsug prin padurile din comuna. Toata lumea, cu mic cu mare, pleaca de dimineata si se intoarce abia spre seara din padure. Si se cistiga destul de bine, fiindca un kilogram de ciuperci uscate se vinde la Licurici cu 150.000 de lei. Oamenii spera ca la iarna sa primeasca pe kilogramul de ciuperci uscate peste 300.000 de lei.

• Pagina realizata de Eugen MARUTA si Cristina CATANA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS