22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOuale, o adevarata comoara de vitamine

Ouale, o adevarata comoara de vitamine

Oul reprezinta o importanta sursa de vitamine. In tara noastra, ouale de gaina sint cele mai consumate. Mult mai rar se consuma si ouale altor specii de pasari: rata, curca, gisca, bibilica, prepelita, porumbel.

In 100 de grame de ou integral (albus si galbenus) se gasesc 1.000-4.000 u.i.vitamina A, 50-150 u.i. vitamina D3, 0,2-0,5 mg vitamina B2, 0,3-0,4 mg vitamina B6, 2-4 mg acid pantotenic, 2-3 mg vitamina E, 0,2 mg vitamina K, 0,1-0,15 mg vitamina B1, 0,1 mg acid folic, 0,4 mg vitamina B12.

In albusul crud se gaseste o glucoproteina numita avidina, care are efect de antibiotina, pentru ca formeaza impreuna cu aceasta vitamina un complex neabsorbabil, rezistent la actiunea sucurilor digestive.

Pastrarea indelungata a oualelor, mai ales daca nu se face la temperaturi scazute, duce la reducerea continutului vitaminic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS