5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Orasenesc din Segarcea - in pragul falimentului

Spitalul Orasenesc din Segarcea – in pragul falimentului

• Conducerea Spitalului Orasenesc Segarcea a lansat in luna iunie un S.O.S., cerind responsabililor din sistemul sanitar adoptarea de urgenta a unor masuri pentru salvarea institutiei de la faliment • CAS Dolj este acuzata ca ar fi contribuit la grabirea falimentului, privind spitalul de o parte insemnata din fondurile prevazute in contract • In prezent, medicatia de urgenta este asigurata pe datorie, iar costul celorlalte tratamente este suportat de bolnavi, majoritatea platitori ai contributiei la fondul asigurarilor de sanatate

Situatia grea cu care se confrunta unitatile spitalicesti din cauza subfinantarii nu mai constituie de mult un fapt inedit. Incredibil este insa ca s-a ajuns in situatia ca multe dintre aceste institutii sa fie pe cale de a-si inchide portile, sub ochii nepasatori ai responsabililor cu destinele sistemului sanitar.

Spitalul Orasenesc din Segarcea este un exemplu edificator in acest sens. Cu peste un miliard de lei datorii la furnizori si fonduri lunare care nu acopera nici salariile, institutia se pregateste sa-si inchida portile. In disperare de cauza, directorul Ioan Pana a recurs la o ultima posibila solutie, solicitind luna trecuta sprijinul responsabililor din sistemul sanitar.

„Am trimis adrese la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, Directia de Sanatate Publica, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Consiliul Judetean Dolj si chiar la minister, in care am prezentat detaliat situatia si obiectivele reale care au contribuit la falimentul iminent al spitalului, dar pina acum nu am primit nici un raspuns“, a spus dr. Pana.

Printre factorii incriminati se numara incorectitudinea incheierii contractului – cadru si impunerea acestuia de catre reprezentantii CNAS. Desi partener la contract, spitalul nu a avut nici macar dreptul ca, in cadrul negocierilor, sa-si consemneze propriile clauze, acest drept fiind rezervat doar CAS Dolj, pentru ca in final semnarea contractului sa se faca in termenii impusi de CNAS.

„Doleantele noastre au fost doar consemnate pe foi volante care nu fac parte din contract, nefiind nici macar anexate. In cele din urma, a trebuit sa semnam acest act, pe care mi-e rusine sa-l numesc contract, altfel am fi ramas fara fonduri“, a mentionat directorul Spitalului din Segarcea.

„Ca sa platim salariile, trebuie sa mai aducem zece milioane de lei de acasa“

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, CAS Dolj nu a binevoit nici macar sa respecte contractul incheiat, diminuind de la o luna la alta sumele alocate. Astfel s-a ajuns in situatia ca, in loc de 727 de milioane de lei, spitalul sa primeasca mai putin cu aproape 150 de milioane de lei, in prezent. Mai mult, desi spitalul a avut realizari peste bugetul alocat de peste 600 de milioane de lei, suma nu a fost decontata de catre CAS Dolj, incalcindu-se astfel, din nou, termenii contractuali.

„Pentru a putea achita drepturile de personal in valoare totala de 590 de milioane de lei, fara salariul de merit sau cel de-al 13-lea salariu, ar trebui sa mai aducem de acasa vreo zece milioane de lei“, a adaugat dr. Ioan Pana.

Despre disponibilizari nici nu poate fi vorba, in conditiile in care numarul salariatilor este sub normativele stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei.

Majoritatea cadrelor medicale au inteles situatia, acceptind chiar sa presteze si alte munci in afara calificarii de baza. Infirmierele, de exemplu, fac curatenie, vopsesc tocaria atunci cind este nevoie si asigura paza spitalului, lucrind in schimburi.

Medicii insa nu pot fi deloc convinsi sa fie multumiti cu salariile de mizerie aruncate de CAS, dupa ce si-au tocit mai multi ani coatele pe bancile facultatii.

Un spital in care sint ingrijiti anual in jur de 5.000 de bolnavi

Spitalul Orasenesc din Segarcea a functionat in fostul Palat Regal (construit in 1910) pina in 1986, cind i s-a adaugat o noua cladire, cu doua corpuri, care adaposteste in prezent sectiile de pediatrie, obstetrica – ginecologie, chirurgie, radiologie, laboratorul clinic si farmacia. Imediat dupa revolutie li s-au adaugat blocul alimentar si o spalatorie semiautomata, dupa care, din cauza lipsei de fonduri, nu a mai fost posibila nici macar efectuarea unor lucrari de consolidare.

Spitalul dispune de 135 de paturi, in care sint cazati in fiecare an in jur de 5.000 de bolnavi. Personalul spitalului este format din 11 medici, 34 de asistente, un farmacist, la care se adauga personalul auxiliar si infirmierele.

„Din cind in cind mai cirpim cite ceva, pe ici, pe colo, folosind materiale aduse de acasa de angajatii spitalului si drept forta de munca infirmierele. Aparatura medicala este veche si nu avem posibilitati sa o inlocuim. In privinta medicamentelor, am incercat sa asiguram strictul necesar pentru cazurile de urgenta. Restul si le procura bolnavii, indiferent daca sint sau nu asigurati“, a mai spus Ioan Pana.

Situatia in care se gaseste Spitalul Orasenesc din Segarcea este bine cunoscuta conducerii Directiei de Sanatate Publica Dolj, insa din pacate nu se poate rezolva nimic atita timp cit banii asiguratilor sint dirijati de Ministerul Finantelor in cu totul alte directii decit in sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS