10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlatinenii nu vor mai primi agent termic la iarna

Slatinenii nu vor mai primi agent termic la iarna

Alternativele sint centralele termice, resourile, radiatoarele, sobele sau inghetul

Un sondaj de opinie efectuat in rindul slatinenilor in cursul lunii iulie a facut ca, in sfirsit, municipalitatea sa spuna lucrurilor pe nume: majoritatea locuitorilor sint mult prea saraci ca sa-si permita sa plateasca incalzirea. Sondajul a fost efectuat de Primaria Slatina in colaborare cu asociatiile de proprietari si locatari si societatea care asigura serviciile comunale, SC ACETI SA.

Din totalul de 120 de asociatii de proprietari si locatari din oras, doar 79 au raspuns la chestionare, astfel ca, din cele 24.724 de apartamente existente, doar aproximativ 15.000 au fost cuprinse in sondaj. Conform datelor inregistrate de asociatii, doar 115 familii au spus ca doresc sa beneficieze de agent termic, iar 148 – de apa calda.

Pe linga sondajul de opinie realizat prin intermediul asociatiilor, primaria a mai efectuat unul propriu, pentru a se convinge de aceasta situatie. Timp de citeva zile, reprezentantii respectivei unitati au mers din usa-n usa, iar din totalul de 736 de familii vizitate, doar sase si-au exprimat dorinta de a mai primi la iarna caldura si apa calda.

In aceasta situatie, directorul SC ACETI SA, Florea Iancu, a spus ca urmeaza sa discute rezultatele sondajului cu municipalitatea, pentru ca in aceasta iarna sa nu se mai furnizeze agent termic, problema apei calde fiind si mai delicata, intrucit slatinenii nu au mai beneficiat de aceasta de peste trei ani.

„Sondajul acesta este o justificare pentru a nu mai furniza aceste servicii. Adevarul este ca oamenii nu mai au bani sa plateasca si nu are sens sa pornim doi mastodonti ca ALRO si ALPROM doar ca sa dam caldura numai la citeva familii.

Majoritatea institutiilor publice din oras au deja centrale termice, primaria s-a angajat sa doteze absolut toate scolile, caminele si gradinite cu centrale, asa ca nu mai aveam cui sa furnizam caldura“, a declarat directorul societatii. Acesta a mai spus ca, daca anul trecut pretul unei gigacalorii s-a ridicat la 500.000 de lei, in aceasta iarna, acesta ar fi depasit cu siguranta suma de 800.000 de lei.

Slatinenii sint datori vinduti

La rindul sau, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari si Chiriasi (UJAPC) Olt, Ion Stoica, a spus ca slatinenii isi doresc sa beneficieze de caldura si apa calda, insa nu isi permit: „Oamenii vor, dar nu au bani in primul rind sa plateasca facturile si in al doilea rind sa suporte costurile reparatiei instalatiilor invechite. Blocurile au cite 30- 35 de ani, iar din acest motiv conductele cedeaza si oamenii se trezesc cu inundatii in casa pentru ca nu au bani sa schimbe instalatiile, ci doar, eventual, sa le cirpeasca.“

Acesta a mai spus ca o mare parte din asociatiile slatinene sint inglodate in datorii, deoarece incasarile de la populatie sint scazute, cei mai constiinciosi fiind tot pensionarii. Debitele acestora catre societatea ACETI pentru apa rece si agentul termic furnizat in ultimii ani se ridica la 46 de miliarde de lei, la care se adauga citeva sute de milioane catre DISTRIGAZ si alte citeva zeci de milioane catre societatea ELECTRICA.

In prezent, sistemul de termoficare al orasului este in proces de conservare, conform unei hotariri de consiliu local care a fost adoptata la inceputul verii, si este foarte probabil sa ramina asa definitiv. Conservarea costa societatea ACETI doar aproximativ 60 de milioane de lei, repornirea si functionarea sistemului necesitind citeva miliarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS