5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrinii institutionalizati si-au pierdut linistea

Batrinii institutionalizati si-au pierdut linistea

Contributia pe care trebuie sa o plateasca pentru intretinerea lor a crescut cu 1.400.000 de lei

Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap a marit luna aceasta contributia de intretinere datorata de catre persoanele cu handicap asistate sau de catre sustinatorii legali ale acestora, de la 500.000 de lei la 1.900.000 de lei. Aceasta veste a cazut ca trasnetul in rindul persoanelor internate in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din Craiova, cunoscut sub denumirea de Caminul de batrini.

De cind au aflat de acest lucru, batrinii s-au adunat grupuri, grupuri pe culoarele institutiei sau la poarta, dezbatind problema si discutind ingrijorati numai despre banii pe care trebuie sa ii dea in plus si de cum sa faca rost de ei. Citiva dintre ei au plecat deja, altii si-au contactat rudele si cauta un loc in care sa se mute.

Cei care nu au insa alternativa si nu stiu incotro sa o apuce au de gind sa protesteze si poate chiar sa faca greva foamei. Pina se aude la minister.

Batrinii s-au ingrozit la aparitia in cadrul institutiei a afiselor care anuntau cresterea contributiei de la 500.000 de lei la 1.900.000 de lei. Si-au numarat economiile, s-au mai uitat o data pe cupoanele de pensie, cei care le au, si tot le-a dat cu minus. Cresterea li s-a parut pe putin exagerata si mult prea brusca. Ei spun ca putini sint cei care isi permit sa plateasca acesti bani, ca pensiile sint mici si ca rudele lor nu degeaba i-au trimis aici, ci pentru ca nu au nici ele bani.

„Ar trebui sa se coreleze taxa si cu nivelul pensiilor. Sint persoane care nu pot plati integral aceasta suma, iar copiii lor au si ei salarii mici si probleme familiale si nu ii pot ajuta. Si ne intrebam: daca a crescut contributia cu aceasta suma enorma, de ce nu creste si alocatia de hrana?“, a spus Marian Mirea.

Batrinii sint ingroziti de gindul ca vor ramine pe drumuri si sint hotariti sa faca tot posibilul sa schimbe gindul ministerului si sa se revina la hotarirea luata.

„S-a mai facut o data o crestere, la 1.100.000 de lei, dar au facut oamenii scandal si s-au razgindit. Poate or sa faca si acum la fel, ca altfel nu stiu cum o sa ne descurcam. Vrem sa facem chiar greva foamei“, a mai spus Marian Mirea, tinind in mina o lista intocmita ad-hoc de batrinii care vor sa protesteze, peste 80 la numar si toti cu pensii sub 2.000.000 de lei.

Batrinii cu pensiile sub 1.900.000 de lei vor ramine in buzunar cu… 15.000 de lei

Conducerea centrului spune ca nu poate decit sa se conformeze ordinului Ministerului Sanatatii si Familiei.

„In rindul celor care au sustinatori legali, cade in sarcina acestora din urma sa le plateasca diferenta de bani, daca nu pot acoperi cotizatia din pensie. Cei care au pensie mica si nu au sustinatori vor primi din pensie numai suma de 15.000 de lei, restul banilor le vor fi opriti pentru plata cotizatiei, iar suma ce nu se acopera o vom suporta noi. Mai exista si a treia categorie, a celor care nu au nici pensie, nici sustinatori legali. Cheltuielile facute cu internarea acestora sint suportate in totalitate de catre stat. Noi avem 100 de astfel de persoane. Deocamdata, le-am cerut sa readuca adeverintele de salariat ale apartinatorilor si numarul de persoane pe care acestia le au in intretinere pentru a se recalcula totul. Cei care refuza sa aduca actele sint liberi sa plece. La fel si cei care refuza sa plateasca“, a spus Mihaela Diaconeci, directoarea CRRPH.

Pina ieri, din centru plecasera deja patru persoane, dar Mihaela Diaconeci spune ca mai sint multi care vor sa paraseasca institutia. Cei care ramin insa nu isi vad viitorul cu ochi buni si spera inca la o modificare a pensiilor mizere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS