25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilantul procurorilor pe primul semestru al anului indica 284 de persoane acuzate de coruptie

Bilantul procurorilor pe primul semestru al anului indica 284 de persoane acuzate de coruptie

Aproape 40.000 de inculpati au fost trimisi in judecata, in primele sase luni ale acestui an, dintre care aproape 300 pentru coruptie, potrivit bilantului Ministerului Public pentru semestrul intii al anului, se arata intr-un comunicat remis ieri de Biroul de presa al Parchetului Curtii Supreme de Justitie. Sefii Parchetelor din tara au participat, in perioada 18 – 20 iulie, la Mangalia, la sedinta de bilant al activitatii Ministerului Public pe primul semestru al acestui an, cu participarea procurorului general al Romaniei, Tanase Joita.

„Preocuparea constanta pentru infaptuirea actului de justitie, cu respectarea deplina a drepturilor si libertatilor cetatenesti, a determinat o concentrare, in primele sase luni ale anului, a tuturor factorilor implicati pentru mentinerea curbei descendente a numarului de achitari dispuse de instantele judecatoresti“, se arata in comunicat. Potrivit bilantului Ministerului Public, in semestrul intii, au fost trimisi in judecata 38.731 de inculpati (din care 4.166 minori) si s-au aplicat sanctiuni cu caracter administrativ pentru 51.574 de invinuiti. Numarul contravenientilor este cu 11 la suta mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, fapt explicat de Ministerul Public si prin cresterea gradului de fermitate in aprecierea pericolului social al faptelor comise.

Rata criminalitatii s-a pastrat in media ultimilor cinci ani (173 de inculpati trimisi in judecata la suta de mii de locuitori), procurorii aratind insa ca peste media pe tara se situeaza Parchetele Curtilor de Apel Galati (cu o rata de 232,7), Bacau (212,5), Suceava (204,5), Iasi (195,6), Constanta (186,4), Craiova (185,6) si Ploiesti (180,5). Pentru infractiuni contra persoanei au fost trimisi in judecata 5.128 de inculpati, pentru violenta intrafamiliala – 724, pentru infractiuni contra patrimoniului – 21.023 (in scadere cu 16,5 la suta fata de anul trecut, cei mai multi fiind inculpati pentru furt), pentru infractiuni la regimul armelor si munitiilor – 98, pentru infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala – 2.853, iar alti 7.598 de inculpati pentru infractiuni prevazute in legi speciale, respectiv contrabanda, spalarea banilor, proprietate intelectuala.

Coruptia a fost cel mai important subiect abordat de procurori la sedinta de bilant, care a relevat ca in primul semestru al anului au fost deferiti justitiei 284 de inculpati, dintre care 11 directori, 20 de administratori de societati comerciale, doi procurori, trei grefieri, un executor judecatoresc, un avocat, trei primari, 13 inspectori (dintre care unul guvernamental), trei functionari vamali, doi consilieri juridici, sapte medici, 29 de agenti de paza, precum si 20 de cadre militare ai Ministerului de Interne. In cele 524 de dosare de criminalitate organizata inregistrate in primele sase luni, au fost cercetate 1.094 de persoane, dintre care 139 de inculpati au fost trimisi in judecata (90 in stare de arest preventiv). Procurorii au tras un semnal de alarma cu privire la cazurile de trafic de droguri si de substante toxice, precum si in ceea ce priveste traficul de persoane. Practic, in primul semestru, a crescut cu 88 la suta numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru trafic de droguri si substante toxice, iar pentru trafic de persoane s-au intocmit 127 de dosare. Bilantul Ministerului Public mai releva ca 24.500 de inculpati au comis infractiuni soldate cu prejudicii de aproximativ 5.000 de miliarde de lei, din care s-au recuperat, prin masuri asiguratorii, peste 85 de procente din paguba.

Procurorii sustin ca un fapt semnificativ il constituie reducerea cu aproape 48 la suta a numarului inculpatilor achitati definitiv. In primul semestru, s-a constatat, de asemenea, o scadere considerabila a infirmarilor si redeschiderilor de dosare, dar si a restituirilor cauzelor din partea instantelor de judecata, se arata in comunicat.

Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie impreuna cu filialele sale din tara au inregistrat, in prima parte a anului, 867 de cauze penale, fiind trimisi in judecata 132 de inculpati. In aceeasi perioada, procurorul general al Parchetului Curtii Supreme de Justitie a declarat 94 de recursuri in anulare impotriva hotaririlor penale definitive pronuntate cu nerespectarea dispozitiilor legale. Sectia judiciara penala a Parchetului Curtii Supreme de Justitie a solutionat 5.815 memorii ale cetatenilor. Curtea Suprema de Justitie a solutionat 180 de recursuri in anulare, fiind admise 147, care privesc 231 de inculpati.

Astfel, instanta suprema a desfiintat hotariri nelegale sau netemeinice, pronuntind 14 solutii de condamnare impotriva unor inculpati achitati pe nedrept si 19 decizii de achitare fata de tot atitea persoane gresit condamnate. In 57 de cauze, pedeapsa a fost reindividualizata, iar in 39 s-a schimbat si incadrarea juridica, se mai arata in comunicat. Potrivit sursei citate, Parchetele din tara se confrunta cu o acuta lipsa de personal. In acest moment, Ministerul Public isi exercita atributiile prevazute de lege cu doar 2.052 de procurori din care, in semestrul I, 92 erau stagiari, 480 aveau o vechime de pina la cinci ani, iar 795 au o vechime intre cinci si zece ani.

„Este de retinut acest deficit de personal, in conditiile in care fenomenul criminalitatii cunoaste o evolutie constant ascendenta si forme noi, subtile de manifestare, corespunzatoare transformarilor produse cu rapiditate in domeniul relatiilor socio-economice“, se mai arata in comunicat. Un punct distinct pe ordinea de zi a dezbaterilor asupra activitatii desfasurate de Ministerul Public in primul semestru l-a constituit Parchetul National Anticoruptie (PNA), precum si problemele privind sarcinile concrete care revin acestei institutii. Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a cerut subalternilor lui selectionarea si recomandarea „atenta a cadrelor care vor face parte din PNA, astfel incit aceasta institutie sa-si poata dovedi in scurt timp eficienta si sa raspunda operativ tuturor comandamentelor, in conformitate cu legile tarii si cu legislatia europeana in materie“, se mai arata in comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS