20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulele „Ansamblului Tatarascu“ au fost dotate cu gresie, faianta si aplice

Culele „Ansamblului Tatarascu“ au fost dotate cu gresie, faianta si aplice

• Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a participat la inaugurarea ansamblului, neavind obiectii legate de modul original in care au fost refacute culele • Presedintele Muzeelor in aer liber din Romania, Corneliu Bucur :„Am obiectiuni in ceea ce priveste modul defectuos in care s-au realizat stramutarea si reconstituirea ansamblului“

Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a fost ieri in Gorj pentru a participa la inaugurarea „Ansamblului Arhitectural Tatarascu“, stramutat la Muzeul in aer liber de la Curtisoara. Cu aceasta ocazie au inceput sa apara opinii divergente in ceea ce priveste modul in care s-au facut stramutarea si reconstituirea, existind voci care spun ca nu s-au respectat nici regulile de baza. Intr-un adevarat tur de forta in vizita sa in Gorj, ministrul a inaugurat si Tabara Internationala de Sculptura „Brancusiana“ si a inspectat modul in care se realizeaza restaurarea in piatra a operelor brancusiene de la Tirgu Jiu, lucrari care au fost intrerupte de aproximativ doua saptamini din cauza divergentelor de opinii ale executantilor. Ministrul a comentat si problema dreptului de autor asupra operelor lui Brancusi, precum si cea a paratrasnetului amplasat pe Coloana Infinitului, care a iscat numeroase critici.

Inaugurarea „Ansamblului Tatarascu“ de la Curtisoara a fost principalul motiv pentru care Razvan Theodorescu s-a deplasat in Gorj. Stramutarea ansamblului a inceput in urma cu doi ani dintr-un cartier al orasului Rovinari, ca urmare a lucrarilor de exploatare miniera executate in zona. „Ansamblul Tatarascu“ cuprinde trei elemente: o biserica si doua case, cula Mogos fiind considerata cea mai valoroasa din punct de vedere arhitectonic. Stramutarea si restaurarea ansamblului au iscat opinii divergente inca de la inceput. Pentru un vizitator care patrunde in Muzeul de la Curtisoara poate fi surprinzator ca in interiorul unei cule sa gaseasca gresie si faianta, din cele mai moderne, aplice pe pereti si o baie dotata cu toate accesoriile necesare.

„Este permisa interventia constructorului in ceea ce priveste restaurarea interioarelor. Am realizat lucrarile conform proiectului. S-a decis sa se puna gresie in holuri pentru ca vor fi multi vizitatori“, a spus Adrian Cernitoiu, executantul lucrarilor.

La rindul sau, brancusiologul Ion Mocioi, deputat PRM, spune ca stramutarea este una reusita, care s-a facut conform regulilor in domeniu si care ar mai putea fi copiata si cu alte ocazii: „S-au pastrat aproape jumatate din elementele originale ale ansamblului , in special partea lemnoasa, care este cea mai importanta“.

„Nu s-au respectat nici regulile esentiale la o stramutare“

Arhitectul Iulian Camui , seful departamentului de patrimoniu din cadrul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Gorj, s-a opus inca de la inceput modului in care s-a facut stramutarea si s-a realizat reconstituirea „Ansamblului Tatarascu“: „Nu s-a facut nici o stramutare. Numai la cula Mogos se regasesc elemente originale, restul este reconstructie. Modul in care s-a reconstituit biserica reprezinta o crima la adresa memoriei familiei Tatarascu“. Stramutarea ansamblului a atras si atentia presedintelui Asociatiei Muzeelor in aer liber din Romania, Corneliu Bucur. Intr-o inspectie realizata anul trecut la Muzeul de la Curtisoara, acesta a constatat grave deficiente in modul de administrare.

In ceea ce priveste „Ansamblul Tatarascu“, acesta a precizat: „Am obiectiuni foarte mari in ceea ce priveste modul defectuos in care s-au realizat transferul si reconstituirea elementelor componente. De asemenea, alegerea constructorului este gresita. A fost ales un constructor specializat in lucrari industriale, care nu stie nimic despre lucrarea de fata. Nu s-au respectat nici regulile esentiale la o stramutare. Retetele tehnicilor de constructie sint departe de normele de restaurare. In plus, au aparut elemente noi: niste alei ingrozitoare, stilpi de iluminat hidosi si o casa a personalului care nu face parte din ansamblu“.

Corneliu Bucur a precizat ca a redactat o nota de constatare, pe care a trimis-o Ministerului Culturii si Consiliului Judetean Gorj , dar la care nu a primit nici un raspuns.

Ministrul a promis ca restaurarea operelor din piatra va fi gata in luna noiembrie

Desi initial afirmase ca nu intentioneaza sa participe si la inaugurarea Taberei de Sculptura „Brancusiana“, ministrul Razvan Theodorescu a fost „luat pe sus“ de autoritati si condus sa deschida oficial aceasta tabara. In drum, ministrul a poposit citeva minute si la operele in piatra ale lui Constantin Brancusi, a caror restaurare a fost intrerupta de aproximativ doua saptamini din cauza neintelegerilor dintre executanti.

„Executantii sint constienti de importanta lucrarilor si doresc sa le faca foarte bine. Este normal sa apara divergente. Acestea au fost transate la nivel ministerial si lucrarile vor fi reluate. Pina in luna noiembrie, speram ca vor fi gata“.

In ceea ce priveste celelalte scandaluri legate de operele lui Brancusi, ministrul a precizat: „Parerea mea este ca operele lui Brancusi de la Tirgu Jiu apartin acestui oras. Disputele cu cetateanul canadian care considera ca are drept de autor vizeaza celelalte opere si dreptul de reproducere. In ceea ce priveste paratrasnetul de pe Coloana Infinitului, il putem considera o mica comedie de care trebuie sa scapam“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS