22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM a desemnat persoana care va ocupa functia de procuror general al PNA

CSM a desemnat persoana care va ocupa functia de procuror general al PNA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Suceava, sa ocupe functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie, institutie care isi va incepe activitatea la 1 septembrie, au declarat surse judiciare.

Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a facut CSM doua propuneri, respectiv Ioan Amarie si magistratul militar Ioan Slavoiu, seful Sectiei Parchetelor Militare. Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie urmeaza sa fie numit de presedintele Romaniei, pe baza propunerii CSM.

Ioan Amarie a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1975, a fost prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Dorohoi, iar in 1999 a fost ales pentru functia de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Suceava.

Potrivit ordonantei de urgenta destinata infiintarii acestei institutii, Parchetul National Anticoruptie isi va incepe activitatea la 1 septembrie 2002, fiind o institutie autonoma, cu personalitate juridica, condusa de un procuror general. Procurorii specializati din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) vor face, in mod obligatoriu, urmarirea penala in cazul infractiunilor in care paguba provocata este mai mare decit echivalentul a 100.000 de euro sau al unei perturbari deosebit de grave a activitatii unei autoritati publice, institutii publice sau oricarei alte persoane juridice.

De asemenea, procurorii PNA vor face cercetari in cazurile privind deputati, senatori, membri ai guvernului, secretari de stat si asimilati acestora, judecatori ai Curtii Constitutionale, judecatori, procurori si controlori financiari ai Curtii de Conturi si ai Camerelor de conturi judetene, pe presedintele Consiliului Legislativ, avocatul poporului, guvernatorul si viceguvernatorii Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Consiliului Concurentei, ofiteri superiori, generali, maresali, amirali, notari publici, executori judecatoresti, consilieri judeteni si locali, primari, prefecti, subprefecti, persoane cu functii de conducere si de control din cadrul autoritatilor publice centrale si locale sau din cadrul institutiilor publice, membrii Consiliilor de Administratie si orice alte persoane care detin functii de conducere de la director, inclusiv, in sus din cadrul regiilor autonome de interes national sau local, al companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, institutiilor publice care au atributii in procesul de privatizare si al unitatilor centrale financiar-bancare.

Parchetul National Anticoruptie va functiona cu urmatorul numar de posturi: 75 de posturi de procurori; 150 de posturi de ofiteri de politie judiciara; 35 de posturi de specialisti; 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate; zece posturi de personal economic si administrativ.

Procurorii si specialistii, precum si personalul auxiliar de specialitate sint obligati sa respecte secretul profesional cu privire la datele si informatiile obtinute in aceasta calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS