10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoetu' de la Birca a schimbat pana cu sapa

Poetu’ de la Birca a schimbat pana cu sapa

• Ionel Tocan a luat, in urma cu trei ani, trei milioane de lei pe produsele
din gradina si le-a dat ca sa-si scoata cartea de versuri • De atunci s-a dedicat muncii pamintului si nu si-a mai pus pana decit in folosul dreptatii • Familia Poetului s-a mai marit de la ultima aparitie editoriala cu o fetita
si trei…catelusi • Chiar daca unora dintre fii nu le prea place cartea, nici unul dintre cei 11 copii ai lui Ionel Tocan nu iese niciodata din vorba tatalui

Ionel Tocan a implinit 46 de ani, are 11 copii si o placere deosebita de a lucra pamintul. Nu a renuntat inca la motoul vietii sale: „Mai presus de familie si pamint nu sint decit Dumnezeu si poezia“. In 1998, el a fost in stare sa-si vinda recolta dintr-un an pentru a publica o carte de versuri in 200 de exemplare. Chiar daca nu s-a ales decit cu placerea de a le distribui gratuit la toate bibliotecile din tara, la institutii si la Presedintia Romaniei, este multumit ca si-a atins idealul de a deveni un cunoscut „simplu si deosebit nimic“. Poetu’ si-a schimbat, pentru o perioada, pana cu sapa pentru a-si dezvolta ferma pe care si-a incropit-o in spatele casei, intre doua dealuri. Dar nu a renuntat la gindul lui de a deveni, cindva, un renumit poet.

„Ooo, buna ziua! Nu ma asteptam sa mai treceti pe la mine. Haideti sa va arat ce ferma am acum“, ne-a intimpinat Ionel din Birca, chemat dintre rindurile de rosii si castraveti de una dintre fiice. Nu il mai vazusem din iunie 1999. Stiam ca este „nebun“ dupa agricultura si poezie, dar abia acum aveam sa aflam ca, pentru o perioada, isi trimisese muza in concediu. Luati mai mult pe sus de Poetu’, am dat roata parcelelor plantate cu tot felul de legume, porumbi, pomi si vita-de-vie.

„A fost seceta mare, asta m-a dat peste cap. Si hotii… Mi-au furat multe, pina si gardul de maracine. Nu prea s-a facut mare lucru in gradina, dar nu ma dau eu batut asa usor. De poezie nu prea mai am timp. Doar seara mai pun mina pe plaivas, si atunci daca nu sint rupt de oboseala. Nu m-a parasit inspiratia in ale rimelor, dar mai nou lupt pentru altceva. Pentru dreptate“, spune Ionel Tocan.

„Pamintul este muza mea“

Istoria vietii Poetului, cum ii spun satenii din Birca si din imprejurimi, este intortocheata, dupa cum recunoaste chiar el. A absolvit opt clase in comuna natala si apoi a plecat la Slatina la liceu. In timpul clasei a noua a abandonat insa scoala si s-a inscris la profesionala. Dupa absolvirea cursurilor de tratamentist termic, a lucrat un timp la fabrica de aluminiu din Slatina, dar a fost restructurat. A absolvit apoi o scoala de vatmani la Bucuresti, a facut cursurile de electrician, de tractorist rutier si prin anii ’80 s-a intors la Birca.

„Aveam doi-trei copii si trebuia sa-i cresc. Luam dimineata sacul plin cu ardei in spate, plecam la Craiova, la piata si ii vindeam cu ciusca. Acum am 11 copii, cea mica, Gherghina, are un an si jumatate. A, si mai am trei catelusi. Sintem familie numeroasa, ce mai. Dar eu cred ca mai presus de familie si pamint nu sint decit Dumnezeu si poezia. Locul asta de aici, de la marginea satului, pamintul asta este muza mea“, spune Ionel Tocan.

„Cuvint cu cuvint pentru sufletul omului“

Prin ’79 a pus pentru prima data mina pe „pana“ cu gindul de a ajunge om mare. „Am scris proza, teatru scurt, dar cel mai mult m-a atras poezia critica sociala cu tenta umoristica. Am tinut neaparat sa-mi tiparesc o carte de versuri.“ In 1998, Ionel Tocan si-a vazut visul cu ochii.

Cele trei milioane de lei pe care le-a obtinut din vinzarea legumelor le-a cheltuit pentru tiparirea primului volum de poezii, „Cuvint cu cuvint pentru sufletul omului“.

„Volumul imi apartine din scoarta-n scoarta. Chiar si culoarea copertelor a fost rezultatul vointei mele. Am tiparit 200 de exemplare pe care le-am impartit gratuit la toate bibliotecile din tara, la institutii si chiar la presedintie. De curind am inregistrat o caseta video in care aratam lumii intregi cum traim eu si familia mea. O copie am trimis-o la Ambasada Americii la Bucuresti cu destinatia: <<De la Ionel Tocan din Birca pentru SUA!“, povestea Poetu’ la un an dupa aparitia volumului. Acum insa nu prea ii mai arde de poezii. Se lupta mai mult cu hotii care ii devasteaza gradina. S-a hotarit sa lupte pentru dreptate, pentru dreptul lui si al celorlalti sateni la viata si la proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS