23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea iubirii pentru aproape se scrie la Dranic

Povestea iubirii pentru aproape se scrie la Dranic

Cind auzi de „Casuta Dragostei“ te gindesti la cine stie ce cuibusor de nebunii si amoruri furtunoase. „Casuta Dragostei“ exista, se afla in comuna doljeana Dranic, dar este departe de a fi ceea ce se presupune la simpla rostire a numelui. Inconjurata de flori, cu o curte ingrijita in care vezi tot timpul trebaluind citiva copii, casa de la Dranic este intr-adevar un camin infiintat sub semnul iubirii, numai ca este vorba despre afectiunea pentru acei copii care au crescut in centrele de plasament si, potrivit regulamentelor, nu mai au voie sa ramina acolo, pentru ca au implinit 18 ani. De cele mai multe ori acesti copii ajung pe strada, fara sa se poata integra in societate. O parte dintre ei au insa sansa sa fie primiti in case cum este cea de la Dranic, unde invata sa se descurce in sinul unei familii si unde sint pregatiti pentru o meserie si pentru viitor, incercindu-se inclusiv gasirea parintilor si reintegrarea copiilor in familiile care i-au abandonat.

In „Casuta Dragostei“ de la Dranic locuiesc in prezent cinci copii proveniti din centrele de plasament. Prin numarul mic de copii si de angajati se urmareste imitarea tipului familial, in care fiecare copil are parte de suficienta atentie si afectiune pentru a i se imprima un comportament si o educatie corespunzatoare. Fiecare copil are povestea lui, de cele mai multe ori o istorie trista a unei vieti petrecute in casele de copii, parasiti de parinti si condamnati din start la o existenta lipsita de dragoste si de increderea intr-un destin bun.

Gabriel, Catalin, Marcela, Florentina si Adrian sint cei cinci copii care invata sa munceasca impreuna, sa se distreze impreuna, sa imparta indatoririle gospodaresti si bucuriile vietii de zi cu zi. Toate eforturile lor sint canalizate catre un singur scop: ca atunci cind vor pleca de la Dranic sa fie pregatiti pentru o viata normala si capabili sa isi gaseasca o slujba buna si poate sa isi intemeieze o familie.

Gabriel vrea sa ajunga tircovnic in sat

Desi nu a venit decit de scurt timp in „Casuta Dragostei“, Gabriel Nicolae s-a hotarit deja ce sa faca mai departe. „Vreau sa ma fac tircovnic la popa Nicolae de aici, din Dranic. Imi place sa merg la biserica, sa cint, sa ajut si nu lipsesc de la nici o nunta, botez, inmormintare sau de la slujbele de simbata si duminica“, a spus zimbind Gabriel.

Baiatul are 19 ani si a terminat o scoala profesionala la Bals, dupa care si-a gasit un serviciu: „Stateam intr-un camin de nefamilisti. Munceam si ce cistigam imi ajungea doar sa iau de mincare“.

Gabriel spune ca nu ii e frica de munca. Pentru a cistiga bani si pentru a face economii munceste la cimp, pentru oamenii din sat, impreuna cu ceilalti copii cu care locuieste: „Pentru o zi de sapa luam 60.000-80.000 de lei si tot e bine“.

O gradina mica au si in fata casei lor si s-au straduit sa nu lipseasca nimic din ea si sa cultive cite ceva pe fiecare palma de pamint. Pe linga dorinta de a ajunge tircovnic, Gabriel mai are un vis: sa isi gaseasca tatal. „Parintii mei s-au despartit de mult. Mama s-a maritat la Perisor, cu un barbat care avea infiat un copil. Tata cred ca este la Segarcea, la parintii lui. Sint multi ani de cind nu l-am vazut pe tata. As vrea sa il vad si sa vorbesc cu el“, a spus baiatul.

Si-a vazut parintii dupa 17 ani de cind au parasit-o

Marcela Costache si-a gasit parintii cu ajutorul directoarelor de la „Casuta Dragostei“, Luminita Cumpanasu si Maria Raicea. „Mi-am vazut parintii pentru prima data anul trecut, dupa 17 ani de cind m-au parasit. Mama nu vorbeste bine, iar tata este alcoolic. Este mai bine pentru mine sa ramin aici“, a spus fata cu tristete.

Florentina Ana si-a gasit si ea parintii, dar regasirea a fost la fel de trista ca si in cazul Marcelei. Ina, cum este alintata fata in actuala ei familie de la Dranic, a aflat ca mama ei locuieste la Craiova impreuna cu sora geamana a Inei. Florentina are un defect de vorbire si spune ca din aceasta cauza a fost renegata de mama sa, care si-a pastrat copilul sanatos.

„Pe mine nu ma vrea, ca nu pot sa vorbesc bine. Nici la serviciu, la atelierul de croitorie, nu au vrut sa ma primeasca, tot din cauza asta. Dar eu vreau sa ma angajez!“, isi spune oful Ina. Nina Hristea, cea care le satisface copiilor toate poftele culinare, fiind sefa peste bucatarie, alintata „mami“, spune ca exista promisiuni ca Ina sa isi gaseasca un loc de munca la o fabrica.

Sultana a fost reprimita in sinul familiei

Fetele din casa de la Dranic invata croitorie, ajutate de o instructoare, la cele patru masini existente in centru. Prin sprijinul unor persoane si organizatii straine din America si Franta, copiii se bucura de o gospodarie bogata, care cuprinde animale, un grajd si, in curind, o sera.

Pina in prezent s-a reusit integrarea a doi dintre copii, unul dintre baieti fiind angajat la o fabrica, iar una dintre fete fiind primita in sinul familiei. „Pe Sultana, parintii au dat-o la un centru de plasament, cind fetita era foarte mica. Atunci cind s-au redresat financiar au vrut sa o ia acasa, dar li s-a spus ca a murit. De atunci nu au mai cautat-o, dar noi am reusit sa ii regasim parintii, care au vrut sa ramina la ei“, a spus Nina Hristea.

Capacitatea centrului este de 14 copii, insa integrarea lor se face treptat. „Casuta Dragostei“ s-a aflat pina acum sub obladuirea organizatiei World Vision, dar, incepind din acest an, va fi preluata de catre Mitropolia Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS