17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajoritatea spitalelor nu respecta legislatia medicala privind prevenirea infectiilor de spital

Majoritatea spitalelor nu respecta legislatia medicala privind prevenirea infectiilor de spital

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Olt a emis recent celor sase spitale din judet o lista cu recomandari privind stoparea sau limitarea transmiterii bolilor infectioase in mediul spitalicesc.

Recomandarile respective au in vedere in special strategiile de izolare in scopul prevenirii aparitiei infectiilor din spitale. DSP Olt a fost nevoita sa atraga in acest sens atentia celor abilitati sa actioneze pe aceasta linie (directorii spitalelor, sefii de sectii), deoarece controalele intreprinse la unitatile mentionate au scos la iveala un aspect cel putin ciudat. Mai exact, este vorba despre faptul ca mai toti factorii de decizie din spitalele judetului se tem sa raporteze cazurile de infectii nosocomiale, si aceasta din cauza unor sanctiuni punitive care, oricum, nu au fost concepute special pentru ei…

„Spitalele nu raporteaza realitatea!“

Pentru inceput, ar fi bine sa vedem ce inseamna de fapt aceste infectii nosocomiale. Numite si „boli de spital“ (sau infectii de spital), ele se refera la situatiile cind o persoana se interneaza in spital pentru tratarea unei anumite boli si… se alege apoi cu o alta boala, daca nu chiar cu mai multe.

Procentul normal de raportare a acestor cazuri, pentru ca nu exista spital unde asemenea situatii sa nu apara din motive mai mult sau mai putin obiective, este cuprins intre 7-10%. Spitalele din Olt au raportat insa DSP, in ultimii ani, un incredibil procent de maxim… 1%! Conform celor declarate de catre directorul adjunct al DSP judetene, dr. Marinela Madan, acest procent este nerealist – „Este clar ca procentul este mult mai mare. Motivul pentru care nu apare insa in raportarile oficiale ale spitalelor din judet este ca directorilor acestor unitati sanitare le este frica sa spuna adevarul din cauza masurilor punitive si administrative mentionate de lege. De fapt, ei ar trebui sa stie ca aceste sanctiuni se aplica doar in cazuri exceptionale si ca nu ii vizeaza doar pe ei“.

Aceasta inedita situatie a aparut insa si ca urmare a unor „neintelegeri“ intre personalul medico-sanitar din spitale si medicii epidemiologi din DSP. Pentru ca personalul mentionat a considerat ca problemele de igiena spitaliceasca si supraveghere intra exclusiv in responsabilitatea medicilor din institutia de sanatate publica. Abordata in acest sens, infectia nosocomiala a fost considerata ca un „accident care trebuie ascuns“.

Dr. Marinela Madan, care este si directorul adjunct al Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei Olt, spune ca directorii spitalelor din judet nu realizeaza importanta acestor boli: „Este pacat ca spitalele nu ne raporteaza realitatea. Directorii spitalelor se feresc de noi, crezind ca supravegherea acestei situatii tine de competenta Inspectiei Sanitare de Stat, ceea ce este eronat“.

Masuri drastice in spitale pentru prevenirea infectiilor

Controalele DSP Olt au dezlegat „misterul“ care plana in legatura cu infectiile de spital. Invidia celorlalte spitale din tara nu mai este acum justificata. Lista de recomandari a DSP in legatura cu acest aspect mentioneaza negru pe alb ca „spitalele NU identifica infectiile nosocomiale ca o problema de sanatate publica in colectivitatea in continua miscare, NU formuleaza cerinta unor reglementari in domeniu, NU cer sprijinul specialistilor din sanatatea publica in situatii de criza si IGNORA reglementarile elaborate sub autoritatea MSF“.

In urma aspectelor constatate, DSP judeteana a instituit o serie de masuri stricte, pe care personalul medico-sanitar din spitalele din Olt este obligat sa le puna in aplicare. Circulatia vizitatorilor va trebui sa fie restrinsa doar in zilele si orele stabilite. In timpul vizitei, acestia vor avea obligatia sa poarte un halat de protectie si nu vor avea voie sa stea pe patul bolnavului, alimentele aduse de vizitatori vor fi controlate de personalul spitalului (cele contraindicate vor fi returnate) etc. O parte din aceste masuri deja au inceput sa fie aplicate de conducerea Spitalului Judetean din Slatina. Conducerea DSP Olt este constienta ca recomandarile sale nu vor fi pe placul personalului medical din spitale, dar este hotarita sa nu cedeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS