22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronatul si sindicatele de la cele doua societati aflate in conflict de munca stau ferm pe pozitii

Patronatul si sindicatele de la cele doua societati aflate in conflict de munca stau ferm pe pozitii

Orasul Filiasi a devenit celebru in Romania prin „intreruperile spontane de lucru“ care dureaza de aproape doua luni, la societatea comerciala care produce transformatoare, motoare si diverse (TMD) si la cea de transformatoare, motoare si condensatoare (TMC).

Inainte de privatizarea din 2000, in urma careia pachetul majoritar este detinut de firma BRACO, reprezentata de Vasile Braia si de trei italieni, TMC si TMD formau o singura unitate. O data cu divizarea impusa de patronat a inceput sa se „ascuta“ si lupta sindicala, in urma careia oamenii au iesit in strada, au blocat drumuri nationale si europene si s-au batut cu fortele de ordine.

Conducerile celor doua societati sustin ca au fost batute si sechestrate de sindicalistii infuriati si li s-a interzis accesul in incinta unitatilor. Liderii sindicatelor sustin ca de fapt oamenii au fost batuti de bodyguarzii adusi de reprezentantii patronatului si ca li s-au desfacut ilegal contractele de munca.

Dincolo de aceste acuze pe care le vor lamuri organele abilitate ale statului ramine un singur lucru clar: datoriile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale depasesc in prezent 170 de miliarde de lei. Pentru stingerea conflictului spontan, subprefectul si prefectul de Dolj au incercat mai multe medieri la care patronatul nu a participat. Astazi, la Filiasi este asteptat reprezentantul firmei BRACO, Vasile Braia, pentru discutii cu reprezentantii salariatilor.

Cele doua societati pretind 18,5 miliarde de lei – daune interese – de la cei care „au intrerupt spontan lucrul“

Directorul general executiv de la TMD Filiasi, Marian Marciuica, si directorul general de la TMC, Ion Popescu, au venit ieri la redactia noastra cu scopul declarat de a aduce la cunostinta tuturor salariatilor celor doua unitati si punctul de vedere al lor pe care nu au putut sa-l comunice la Filiasi deoarece, sustin Domniile lor, nu li se permite accesul in unitati.

Cei doi directori au precizat: „In 22 martie, fostul director al TMC, ing. Stoiculescu, a decis sa trimita in concediu fara plata muncitorii. Cei care urma sa plece au declarat spontan o greva. Adunarea generala a actionarilor a fost fixata pe 25 martie si, pentru ca nu s-a putut tine, s-a aminat pentru a doua zi, pe 26 martie.

Unul dintre cei trei patroni italieni, Gianfranco Fino, a venit la Filiasi pe 25 martie si, pentru ca nu a putut sa ramina si pentru a doua zi, l-a imputernicit pe liderul Sindicatului liber, Sorin Martinovici, sa-l reprezinte. Martinovici a facut chiar parte din prezidiu.

Pentru ca Adunarile Generale ale Actionarilor s-au tinut simultan, Martinovici a semnat procesul-verbal la o societate, iar la cealalta l-a semnat cu obiectiuni pentru ca nu s-a aprobat cererea lui ca directorii sa raspunda administrativ pentru datoriile care erau neplatite. Fiind lider de sindicat, el nu putea sa reprezinte si patronul in Adunarea Generala a Actionarilor, cu atit mai mult cu cit nu este nici macar actionar. Pe 27 martie, salariatii de la cele doua societati au intrat iar in greva spontana si au sechestrat conducerile celor doua unitati. Pe 5 aprilie, s-a intrunit Consiliul de Administratie la TMD, fiind prezenti patronii Braia, Giovani Biffi si Baron Luciano. Directorul Stoiculescu nu a venit pentru ca a zis ca e bolnav si de atunci nu a mai venit la serviciu, iar directorul Sucursalei Filiasi a BCR nu a fost anuntat.

Consiliul de Administratie a hotarit sa-l numeasca director general pe Marian Marciuica la TMD, iar la TMC a ramas totul neschimbat. Tot atunci s-a hotarit desfacerea contractelor de munca la 34 de angajati, printre acestia numarindu-se si lideri de sindicat care au fost banuiti ca ar fi instigat la greva si ca au sechestrat conducerile unitatilor. Din 8 aprilie, acestia au intrat in greva.

Ei revendica neplata contributiei la fondul de somaj si la CAS. De fiecare data insa cind a fost nevoie s-a platit tot ce trebuie pentru angajatii care au avut nevoie de asistenta medicala. Incepind cu 8 aprilie, liderul de sindicat Martinovici nu mai este angajatul nostru si nu avem ce discuta cu el. Pentru ca sindicalistii ne-au batut, sintem si acum in concediu medical. Am obtinut o ordonanta presedintiala cu titlu definitiv prin care protestatarii sint obligati sa permita accesul conducerii si a celor care vor sa lucreze in incinta.

Aceasta ordonanta este din 29 martie, dar degeaba. Din 19 aprilie, greva a fost declarata ilegala prin hotarire judecatoreasca definitiva investita cu titlu executoriu. Pina in prezent, in urma unui calcul estimativ, cei care se fac vinovati de incetarea lucrului ar trebui sa plateasca 18,5 miliarde de lei. Salariile s-au platit la zi. Azi au dat-o afara din birou pe directoarea economica Banut Maria. Unde s-a mai pomenit?“

Liderii de sindicat sint fermi

Sorin Martinovici impreuna cu alti 33 de lideri de sindicat si membri de sindicat au intentat 34 de procese la Tribunalul Dolj, contestind desfacerea abuziva a contractelor de munca. Pina cind instanta va decide, Martinovici crede ca reprezinta angajatii de la cele doua societati, ca reprezentant al Federatiei Constructorilor de Masini la care este afiliat Sindicatul Liber.

„Oamenii nu concep sa fie reprezentati la discutiile cu patronatul decit de noi, cei carora ni s-a desfacut contractul de munca. Patronatul si directorii au crezut ca au dat lovitura, dar nu le-a reusit. Noi nu interzicem nimanui sa intre in fabrici pentru ca si la aceasta ora portile sint deschise.

Cei doi directori care pretind ca au fost batuti de sindicalisti mai bine si-ar aminti ca luna trecuta au fost amendati cu cite un milion de lei pentru ca au folosit sprayuri paralizante tip NATO impotriva oamenilor. Poate ca directoarea economica Banut a fost data afara din birou, dar ea se gaseste pe lista cu persoanele cu care sindicalistii nu mai vor sa lucreze. Am reprezentat pe unul dintre patronii italieni in AGA si aveam dreptul sa fac acest lucru, dar directorii care s-au prezentat la redactie au uitat ca exista o lege conform careia unui lider de sindicat nu i se poate desface contractul de munca decit la un an dupa ce nu mai este lider. Ei vor sa forteze alegeri la sindicate ca sa scape de noi si sa puna oameni care nu misca in front. Nu au decit sa faca ce vor. La Filiasi nu va inceta conflictul de munca decit dupa ce vor fi satisfacute toate revendicarile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS