10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrandul Titulescu - in paragina

Strandul Titulescu – in paragina

Terenul pe care se afla strandul din incinta Liceului „Nicolae Titulescu“ a fost donat Primariei Craiova in anii ’70 de catre mostenitorii legitimi. Primaria l-a incredintat spre administrare Liceului „Nicolae Titulescu“, ai carui conducatori au decis, in urma cu aproape 20 de ani, ridicarea prin „munca patriotica“ a doua bazine de inot si a constructiilor aferente. Conform unui ordin al Ministerului Educatiei Nationale, terenul a intrat definitiv in proprietatea liceului.

Dupa 1990, lipsind baza logistica pentru administrarea prin resurse proprii a strandului, conducerea liceului a hotarit, de comun acord cu Primaria Craiova si cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, ca acesta sa fie inchiriat unei firme care sa se ocupe de utilizarea si imbunatatirea bazei de agrement. La licitatia din 11.10.1999, SC PRIVILEGE SA, reprezentata de Cornelia Duca, a cistigat dreptul de a exploata strandul pentru o perioada de un an, conform contractului de inchiriere nr. 1648/12.10.1999. Durata contractului putea fi prelungita, cu acordul ambelor parti, cu maximum trei ani. De asemenea, conform aceluiasi contract, chiria trebuia platita anticipat pentru fiecare luna. In cazul intirzierii platilor, contractul prevedea penalizari de 0,5 la suta din suma datorata, pentru fiecare zi de depasire a termenului de plata, iar o intirziere mai mare de 15 zile aducea dupa sine rezilierea contractului. SC PRIVILEGE SA nu era la prima tentativa de acest fel, societatea cistigind o licitatie organizata in 1994, dar contractul fusese reziliat din cauza intirzierilor mari la plata chiriei.

Intirzieri mari, penalitati pe masura

Pentru putin timp, firma si-a facut platile la zi. In anul 2000, insa, incepe dansul ametitor al restantelor si al penalizarilor. Conform evidentelor contabile, pe 14.10.2001, data de expirare a contractului de inchiriere, SC PRIVILEGE SA avea datorii catre Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ totalizind 31.322.837 de lei, din care 11.722.257 de lei reprezentau soldul datoriilor pe anul 2000, 16.055.380 de lei erau penalizari pentru sumele datorate din anul 2001, iar 3.545.000 lei erau soldul chiriei de 14.10.2001. Asadar, o suma egala cu salariile a circa zece profesori, asta in conditiile in care fondurile pentru investitii ale liceului sint extrem de reduse.

In ciuda nenumaratelor adrese ale liceului catre societate, aceasta s-a incapatinat sa nu isi plateasca restantele. In aceste conditii, conducerea liceului a decis rezilierea contractului de inchiriere si organizarea unei noi licitatii, care va avea loc in cursul acestei luni. Contractul de inchiriere prevede ca o conditie esentiala pentru admiterea la o viitoare licitatie plata datoriilor. De altfel, liceul a actionat in justitie societatea, pentru recuperarea creantelor.

„Nu stiu de unde au aparut datoriile astea“

Duca Eugen, celalalt reprezentant al SC PRIVILEGE SA, contesta vehement sumele calculate ca fiind datorii si penalizari.Mai mult decit atit, el da vina pe … starea vremii, care ar impiedica lumea sa vina la strand. De acord cu dinsul, doar ca orice afacere presupune si o doza de risc, lucru pe care trebuia sa il cunoasca. Cu un minimum de cunostinte matematice si un calculator de buzunar, majoritatea acuzelor dinsului au fost demontate, raminind doar cea referitoare la suma de 11.722.000 de lei, reprezentind sold chirie la data de 31.12.2000, si cea privitoare la neutilizarea garantiei in valoare de 4.600.000 de lei, depusa la CEC, garantie care, spune el, „daca ar fi fost luata in calcul, nu ajungeam sa am atita de plata“. Poate discutia cu reprezentantii primariei, programata pe 24 aprilie, il va ajuta, fiind nevoie de ceva cunostinte de contabilitate, inaccesibile unui om obisnuit.

Implicare politica ?

In timpul discutiei cu reporterul GdS, Eugen Duca a incercat sa dea si o culoare politica problemelor pur legale aparute: „Eu sint din PSD, viceprimarul Dragu e din PRM si el imparte averile primariei“. Contactat telefonic, viceprimarul Mihai Dragu a negat acuzatiile voalate lansate de Eugen Duca, mentionind ca „strandul oricum nu este al primariei, ci al liceului, deci noi nu putem avea nici o implicare in organizarea unei licitatii pentru a-l elimina. Mai mult decit atit, o sa fie o licitatie publica, deci domnul Duca poate participa linistit, in conditiile legii, asta insemnind in primul rind plata datoriilor catre primarie si catre scoala“.

Timpul trece, restantele ramin

Asadar, lucrurile par limpezi. SC PRIVILEGE SA are datorii mari, pe care le contesta, folosind argumente nefondate, speriata fiind de pierderea dreptului de prelungire a contractului. Strandul nu este ingrijit de nimeni, iar dotarile se distrug. Nu ar fi insa de mirare ca firma sa plateasca sumele restante cu putin timp inainte de licitatie, indeplinind astfel conditiile de participare, scapind de proces si, probabil, cistigind din nou concursul. Intre timp, insa, leul se devalorizeaza, sezonul estival se apropie cu pasi repezi, iar ziua cind, poate, va cadea tavanul peste o clasa plina cu elevi nu mai pare atit de indepartata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS