21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGafele directorului ACVATERM Bals sint platite din buzunarele fraierilor

Gafele directorului ACVATERM Bals sint platite din buzunarele fraierilor

• La sfirsitul anului 1999, directorul ACVATERM Bals a hotarit ilegal disponibilizarea unor angajati ai societatii • Cinci dintre cei disponibilizati au obtinut pe calea justitiei reintegrarea si plata drepturilor banesti pina la reangajare, in cuantum total de peste 150 de milioane de lei • Deoarece Consiliul Local Bals nu a dispus ca suma sa fie imputata persoanei vinovate, banii au fost trecuti pe cheltuielile societatii ACVATERM si sint suportati din buzunarele „fraierilor“ de locuitori din Bals

Totul a inceput in decembrie 1999, cind directorul ACVATERM Bals, Dumitru Opran, s-a apucat sa faca restructurari dupa ureche in cadrul societatii. Primul pe lista celor dati afara era Marin Naidin – nimeni altul decit fostul director al unitatii, caruia Opran ii luase locul cu o luna inainte, in urma unui concurs cu dus-intors. Marin Naidin si alti patru angajati disponibilizati cu acea ocazie – Bogdan Naidin (fiul fostului director), Gheorghe Dorobantu, Livia Stanescu si Gheorghe Iorga – au atacat in justitie deciziile de desfacere a contractelor de munca, obtinind cistig de cauza.

Justitia anuleaza desfacerea contractelor de munca

In aprilie 2000, Judecatoria Bals s-a pronuntat in privinta disponibilizarilor de la ACVATERM Bals. Instanta a constatat ca, de fapt, nu a avut loc nici o reducere efectiva de personal in cadrul societatii, iar restructurarea nu corespundea unor nevoi reale. Conducerea „uitase“ sa le ofere celor disponibilizati un alt loc de munca, corespunzator pregatirii, in cadrul unitatii sau posibilitatea de recalificare, inainte de a recurge la desfacerea contractelor de munca. Judecatorul a retinut si faptul ca stabilirea persoanelor care urma sa fie disponibilizate s-a facut in mod subiectiv de conducere, fara o testare prealabila. Pe aceste considerente, Judecatoria Bals a dispus anularea deciziilor de desfacere a contractelor de munca, reintegrarea celor cinci persoane si achitarea drepturilor banesti de la data disponibilizarii si pina la reintegrarea efectiva, in suma totala de peste 150 de milioane de lei.

Dumitru Opran a fost scos „basma curata“

„In baza hotaririlor judecatoresti definitive si irevocabile investite cu titluri executorii, am depus la unitate, in decembrie 2000, cereri de reintegrare. Cererile n-au fost aprobate imediat de directorul Dumitru Opran. Am fost reintegrati efectiv abia pe 15 martie 2001, pentru ca sa fim din nou disponibilizati dupa trei luni“, a spus Marin Naidin. Cit priveste drepturile banesti, sumele cuvenite celor cinci au fost achitate „cu tiriita“, nici pina in prezent, la un an de la reintegrare, nefiind platite integral. Conform art. 83 din Codul Muncii, neexecutarea unei hotariri judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la sase luni sau cu amenda. „Am sesizat Parchetul Bals, solicitind punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Opran Dumitru, care nu a dispus plata drepturilor banesti. Abia dupa sase luni, timp in care directorul Opran a avut posibilitatea de a tergiversa in continuare achitarea sumelor datorate, Parchetul a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului, iar asta pentru lipsa intentiei! Daca Parchetul ii protejeaza pe infractori, care este institutia statului care trebuie sa faca dreptate in tara asta?“, se intreaba retoric Bogdan Naidin. „Ar trebui sa zica mersi ca le-am achitat aproape integral banii, in loc sa-i punem sa se inscrie la masa credala, asa cum prevede legea in cazul societatilor in lichidare, cum e cazul ACVATERM. Parchetul a inteles ca nu depinde de mine sa le achit banii, dar respectivii s-au vazut cu sacii in caruta si acum fac valuri“, a spus directorul Dumitru Opran.

Cine plateste pentru gafa directorului?

Ar exista trei variante: fie Consiliul Local Bals ii imputa directorului Dumitru Opran cele 150 de milioane de lei cuvenite celor cinci disponibilizati ilegal – daca este gasit vinovat in urma unei anchete administrative – dupa cum prevede expres Codul Muncii, fie cei 22 de consilieri vor plati banii din propriile buzunare – daca le convine sa achite aproximativ sapte milioane de caciula – asa cum tot Codul Muncii mentioneaza in cazul in care persoanei vinovate nu ii este imputata suma, ori banii sint trecuti pe cheltuielile unitatii, alternativa nu tocmai legala. Cum o mina spala pe alta, Consiliul Local Bals a ales ultima varianta. „Legal ar fi sa se impute, dar n-o sa facem asta. Suma a fost trecuta pe cheltuielile unitatii si speram ca n-o sa vina vreun control ca sa observe. Oricum, la trei miliarde de lei, cit are ACVATERM datorii doar la energia electrica, ce mai conteaza 150 de milioane“, a spus Alexandru Ududoi, secretarul Primariei si Consiliului Local Bals. Directorul Dumitru Opran are o alta opinie: „Suma nu trebuie imputata. In hotaririle judecatoresti se spune ca ACVATERM trebuie sa achite banii, ceea ce am si facut“. Pina la urma, tot „fraierilor“ de locuitori din Bals li se factureaza greseala directorului Opran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS