29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate21 de copii sint invatati sa traiasca

21 de copii sint invatati sa traiasca

„Nu conteaza ce este, sanatos sa fie!“ Asa spun mai toti viitorii parinti atunci cind sint intrebati daca ar prefera ca odrasla lor sa fie fetita sau baiat. Cit de important este sa ai un copil sanatos iti dai seama insa atunci cind soarta face ca baietelul sau fetita ta sa vina pe lume cu un handicap psihic sau fizic.

Prin programul „Interventie timpurie la copiii cu nevoi speciale“, organizatia World Vision Craiova incearca sa-i integreze in societate pe micutii cu dezabilitati psihomotrice (cu handicap psihomotor). Este vorba de 21 de copii cu virste cuprinse intre sase luni si sase ani. Cei mai multi dintre ei sufera de encefalopatie cronica infantila. Din cauza bolii, nu pot sa mearga, iar virsta lor cronologica nu corespunde cu cea mentala.

„Potrivit evaluarii psihologului organizatiei noastre, performantele intelectuale ale unui copil de trei ani si jumatate bolnav de encefalopatie sint similare cu cele ale unui copil normal, care are doar patru luni“, spune Georgeta Ungureanu, coordonatoarea programului. Cu fiecare copil lucreaza saptaminal o echipa formata din trei specialisti: un psiholog care se ocupa de evaluarea psihomotorie a micutilor, un educator specializat, care il ajuta pe psiholog, si un kinetoterapeut a carui munca are in vedere gimnastica recuperatorie.

Criterii de selectie pentru includerea copiilor in proiect

Pentru ca un copil cu dezabilitati psihomotrice sa fie inclus in programul organizatiei World Vision este obligatoriu ca parintii micutului sa indeplineasca anumite criterii de selectie.

Acestea se refera la obligativitatea de a continua acasa lucrul inceput de specialistii organizatiei, de a lucra permanent cu copiii, de a le asigura acestora conditii riguroase de igiena. Copiii nu trebuie sa aiba mai mult de sase ani, dupa aceasta virsta considerindu-se de catre specialisti ca orice tratament este de prisos. „Cu cit acesti copii sint mai mici, cu atit tratamentul nostru este mai eficient, iar progresele realizate de ei sint mai mari.“ Tratamentul, care este gratuit, poate dura intre trei si sase luni, in functie de progresele pe care le face fiecare copil. Specialistii spera ca in acest fel majoritatea copiilor cu dezabilitati psihomotrice sa poata fi integrati in grupuri de copii normali (crese sau gradinite). Toti cei care cred ca ar putea fi ajutati prin programul „Interventie timpurie la copiii cu nevoi speciale“ pot suna la sediul organizatiei World Vision Craiova, la numarul de telefon 12.19.77.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS