5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Sustinere pentru IMM

Statul roman este de acord sa imparta cu bancile comerciale riscul pentru acordarea de credite intreprinderilor mici si mijlocii, dar nu poate suporta integral aceasta sarcina. Silvia Ciornei, ministrul pentru intreprinderile mici si mijlocii, a spus ca se va cauta reducerea barierelor birocratice, care introduc costuri suplimentare, pentru un mediu de afaceri favorabil pentru micile intreprinderi, iar cadrul legislativ va fi imbunatatit, mai ales prin simplitate, claritate si stabilitate.

De asemenea, exista o strategie pentru sustinerea IMM cu potential de export si va fi sustinuta dezvoltarea colaborarii regionale si transfrontaliere, cu scopul imbunatatirii accesului micilor intreprinzatori pe pietele externe. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a precizat, in cadrul seminarului, ca trebuie identificate punctele in care Romania a ramas in urma in stimularea si dezvoltarea sectorului IMM. Intreprinderile mijlocii din Romania au primit 42% din totalul fondurilor acordate de catre departamentele specializate in creditarea IMM din cadrul institutiilor financiar bancare, 30% din finantare a revenit intreprinderilor mici, iar microintreprinderile au primit 28% din totalul creditelor.

Silvia Ciornei a aratat ca guvernul sustine financiar mai multe programe, in scopul dezvoltarii sectorului micilor firme din Romania, printre acestea numarindu-se si programe grant (constind in acordarea de imprumuturi nerambursabile), corespunzatoare atit interesului bancilor, cit si al agentilor economici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS