16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii din CNLO nu vor mai fi disponibilizati, ci redistribuiti

Minerii din CNLO nu vor mai fi disponibilizati, ci redistribuiti

Minele Albeni, Motru si Dragotesti au inregistrat intr-o luna pierderi de 30 de miliarde de lei. Conducerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) impreuna cu liderii Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere Oltenia(UFSMO) au elaborat un program economic care cuprinde strategia de dezvoltare pentru perioada 2002 – 2005. Conform acestuia, minele nerentabile vor fi inchise, dar salariatii vor fi redistribuiti catre alte domenii de activitate. Directorul general al CNLO, Emil Huidu, a precizat in cadrul conferintei de presa de ieri ca nu se vor face disponibilizari colective de personal, salariile vor creste, iar locurile de munca vor fi sigure. Una dintre concluziile desprinse din analiza specialistilor din cadrul companiei este ca intreaga activitate de subteran ar trebui oprita pina in 2004. In luna ianuarie, minele din bazinul Motru au inregistrat pierderi de 20 de miliarde de lei, Mina Albeni – cinci miliarde de lei, iar Mina Dragotesti, cinci miliarde de lei. In acest sens, partenerii sociali ce se vor implica in derularea programului de dezvoltare, eficientizare si acompaniament social al CNLO, au in vedere asigurarea protectiei sociale pentru salariatii companiei, in cazul inchiderii minelor.

CNLO asigura 250 de miliarde de lei pentru masuri sociale

Emil Huidu a mai declarat ca programul de dezvoltare pentru urmatorii trei ani are si o componenta sociala: „Avem asigurate 250 de miliarde de lei din fondurile proprii ale companiei pentru acei angajati care vor refuza redistribuirea catre alte puncte de lucru. Acestora li se vor plati 12 salarii compensatorii. Pe de alta parte, redistribuirea angajatilor in interiorul subunitatilor si intre subunitati se va face fie cu pastrarea salariilor negociate in prezent, fie prin masuri prevazute de contractul colectiv de munca. Se are in vedere pastrarea obligatorie la activitatea de subteran a angajatilor cu virste de pina in 35 de ani carora le sint necesari aproximativ cinci ani pina la pensionare. In ceea ce-i priveste pe tinerii sub 30 de ani care lucreaza in minerit, acestia vor fi redistribuiti catre alte unitati. Numai ca, in urma analizarii numarului de angajati in minele bazinului Motru, Zegujani si Albeni, s-a constatat ca acestia nu pot fi redistribuiti integral. In acest sens, Ionel Mantog, unul dintre directorii CNLO, a declarat ca aceste unitati vor mai primi, deocamdata, subventii alocate de catre companie. De asemenea, femeile vor trece de pe locurile de munca in conditii deosebite, vatamatoare si periculoase, la locurile de munca permise de legislatia muncii si de contractul colectiv de munca.

In loc de somaj tehnic – concediu de asteptare

Printre masurile cu caracter de act normativ sint si acelea care reglementeaza platile privind drepturile personalului aflat in concediu de asteptare.Cu alte cuvinte, somajul tehnic a fost inlocuit cu o alta forma de salarizare a angajatilor, pentru a evita disponibilizarile. De acesta, plus un anumit procent din veniturile actuale, indexabil, vor beneficia minerii care mai au pina la pensionare unu – trei ani si personalul sub 30 de ani, care lucreaza in subteran. Oamenii vor sta acasa, in timp ce compania le va plati toate asigurarile catre stat, perioada in care vor cumula si vechimea in munca. Toti acesti salariati vor fi obligati, in schimb, sa participe la orice lucrari si activitati, in cadrul institutiilor publice. Tinerii vor avea posibilitatea sa participe la cursuri de calificare, organizate de CNLO. Ca urmare a restructurarilor, conform programului CNLO care a primit si acceptul Ministerului Industriilor, in 2005 venitul lunar al fiecarui angajat va fi de 431 de dolari, iar compania va avea 17.529 de salariati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS