10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile spitalelor vor fi acoperite de CNAS

Datoriile spitalelor vor fi acoperite de CNAS

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a reusit sa scoata bani „de la ciorap“ pentru a acoperi cea mai mare parte a datoriilor acumulate de spitale din 1999 incoace.

La data de 31 noiembrie 2001, spitalele doljene acumulasera datorii care depaseau 139 de miliarde de lei. Doar Spitalul Clinic nr.1 Craiova avea de achitat catre furnizorii de medicamente si utilitati peste 75 de miliarde de lei, alte aproape 20 de miliarde constituind datoria Spitalului Municipal „Filantropia“. Unitatile sanitare se apropiau de colaps, furnizorii de medicamente refuzind sa mai faca livrari inainte de achitarea debitelor, iar utilitatile erau asigurate doar pentru ca regiile se aratasera intelegatoare. Aceeasi situatie se inregistra la nivelul intregii tari. La presiunile exercitate din teritoriu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a promis ca va achita datoriile spitalelor, iar acum a facut primul pas. Intr-o prima etapa, CNAS a pus la dispozitia Casei de Asigurari de Sanatate Dolj suma de 42 de miliarde de lei, bani care au fost deja virati spitalelor pentru achitarea debitelor acumulate din 1999 si pina la 31 iunie 2001. „A doua transa de bani o vom primi de la CNAS in cursul lunii viitoare, urmind a acoperi toate debitele acumulate de spitale pina la 31 noiembrie 2001“, a precizat dr. Elena Dumitrascu, directoare a CAS Dolj.

24 de miliarde – marul discordiei intre DSP si CAS

Pentru a nu ramine fara medicamente, apa, caldura si electricitate, spitalele au strins cureaua peste poate in perioada decembrie 2001 – februarie 2002 si au reusit sa achite din putinul lor o parte din facturile furnizorilor. Era vorba de 24 de miliarde de lei, bani care au constituit obiectul unei neintelegeri dintre CAS si Directia de Sanatate Publica Dolj. „CAS Dolj sustinea ca banii ramasi dupa achitarea debitelor pina la 31 iunie 2001 ar trebui returnati catre CNAS, ceea ce nu era corect. Adica spitalele au facut economii sa plateasca din debite, iar CAS nu le dadea acesti bani. Pentru a pastra fondurile la nivelul judetului, am fost nevoiti sa facem demersuri la Eugeniu Turlea, presedintele CNAS, care a dispus pina la urma sa ramina fondurile in Dolj“, a declarat dr. Constantin Ecobici, directorul DSP Dolj. Ca atare, cele 24 de miliarde au ramas spitalelor. „Banii vor fi acordati unitatilor care si-au folosit fondurile pe anul curent pentru a acoperi datorii mai vechi“, a mentionat dr. Elena Dumitrascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS