14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala cu clasele I-VIII din comuna Gighera are 125 de ani

Scoala cu clasele I-VIII din comuna Gighera are 125 de ani

Scoala cu clasele I-VIII din comuna Gighera este intr-o stare avansata de degradare, iar primarul Ion Dabuleanu sustine ca aceasta trebuie neaparat sa intre in reparatie capitala. Ceva, ceva s-a facut, insa nu este suficient si nu avem destui bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, afirma acesta: „Alimentarea cu apa potabila pentru Scoala din Gighera a fost suportata anul trecut de primarie. In curtea scolii s-a facut o fintina cu hidrofor si tisnitoare pentru elevi. Pentru aceasta si pentru reparatii curente, igienizari, investitia s-a ridicat la aproximativ 125 de milioane de lei. De asemenea, este necesara alimentarea cu apa potabila la celelalte doua unitati scolare, din Zaval si Nedeia, iar la Gighera este necesar sa se realizeze un grup sanitar pentru elevi si pentru cadrele didactice. Mobilierul este vechi si deteriorat. Trebuie schimbat, iar pentru asta este nevoie de bani.“ Scoala din Gighera are 125 de ani si nu poate rezista unui cutremur, spun localnicii.

Saracia nu le permite elevilor continuarea clasei a IX-a in alte localitati

Localnicii din comuna Gighera considera ca proprii lor copii nu mai au nici o posibilitate de a continua studii profesionale sau liceale din cauze exclusiv materiale. Directorul coordonator de la Scoala cu clasele I-VIII din localitate, Elena Pitiche, da exemple concrete: „Mai multi elevi de aici au luat admiterea la Liceul Teoretic din Dabuleni – ca Denisa Preda, Luciana Tudor si altii – inclusiv la scoala profesionala. Dupa o luna, au fost nevoiti sa renunte din motive materiale.“ Promovabilitatea la examenul de capacitate in anul precedent a fost de 78 de procente, ceea ce inseamna ca totusi se face carte.

Referitor la generalizarea invatamintului obligatoriu de noua ani, directoarea Pitiche spune ca impreuna cu alte cadre didactice a realizat un sondaj in rindul parintilor si elevilor: „Am constatat ca majoritatea sint de acord cu continuarea studiilor in scoala proprie, deoarece posibilitatile materiale ale parintilor nu permit continuarea clasei a IX-a in alta localitate.“ Asta presupune costuri mari (cazare, masa etc.) pe care parintii nu le pot suporta. Abandonul scolar ar atinge cote alarmante, iar elevii vor ramine agricultori, mai spune directoarea.

Daca Ministerul Educatiei si Cercetarii asigura subventii pentru continuarea invatamintului preuniversitar obligatoriu in licee, fara indoiala, elevii vor sa-si termine scoala, iar virfurile vor avea sansa de a urma studiile liceale pentru a-si atinge telul, sustine directoarea. Ea justifica o asemenea masura prin teama unor cadre didactice din invatamintul liceal, care pot ramine fara catedre complete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS