21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmata in intregime nu trebuie privita prin prisma unor dezertori

Armata in intregime nu trebuie privita prin prisma unor dezertori

Sint un cititor fidel, abonat la ziarul Gazeta de Sud, si in legatura cu articolul publicat in ziua de 4.02.2002, care se refera la cei doi soldati care au impuscat comandantul garzii si au fugit din unitate, iar dupa comiterea a doua omoruri au fost prinsi, in numele adevarului si al unei informari obiective, personal doresc – si cred ca sint in asentimentul si altor cititori ai ziarului – sa aflam urmatoarele:

1. Cei doi soldati urma sa intre in serviciul de garda sau erau in serviciul de garda si urma sa intre in posturile de santinela?

2. Comandantul garzii a fost impuscat inainte sau dupa comanda de incarcare a armamentului?

3. Ce grad avea caporalul de schimb si ce a facut acesta dupa ce comandantul garzii a fost impuscat?

Atit din cauza gravitatii faptelor savirsite de cei doi soldati, cit si a impactului pe care-l au acestea cu viata civila ar fi multe intrebari de pus, dar personal as dori sa aflu raspunsul macar la cele trei intrebari. Mi-am desfasurat activitatea in armata 24 de ani si am ramas surprins ca dupa cele intimplate nimeni din cadrul MApN nu a explicat in mod cronologic faptele.

Pina la scrierea acestor rinduri am vazut pe posturile de televiziune unele declaratii ale citorva personalitati din MApN care incercau mai mult sa acopere adevaratele activitati sau inactivitati care au determinat producerea acelor fapte antiomenesti si antisociale. M-a socat declaratia unuia dintre soldati, care a spus ca a consumat impreuna cu celalalt patru litri de vin. Daca aceasta declaratie este adevarata, devine extrem de grav modul cum s-a executat serviciul de garda in acea unitate si, in acest caz, cum a fost posibil ca munitia sa fie pusa in mina unui soldat in stare de ebrietate tocmai de comandantul garzii care ulterior a fost impuscat. Opinia publica trebuie informata corect, deoarece pentru cei care cunosc activitatile din armata, dupa cum au fost prezentate cele intimplate, presupun ca se ascund multe lucruri si este cu atit mai grav cu cit, dupa restructurarile din armata, cei ramasi in activitate se spune ca sint cei mai buni, sint profesionisti, sint bine platiti si gata oricind sa-si indeplineasca misiunea.

Este adevarat ca armata in intregime nu trebuie privita numai prin prisma faptelor savirsite de cei doi soldati, dar este suparatoare atitudinea comandantilor de la toate esaloanele din MApN referitoare la acest caz. Ca de obicei, lipseste transparenta. Ar fi foarte multe de spus. Poate cu alta ocazie.

Cu respect,

Lt. col. (rezerva) Toma Florea, Craiova, str. Fluturi nr. 66

P.S. Astept sa vad cine isi va prezenta demisia din structurile MApN in urma acestor fapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS