21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn slatinean are un porumbel voiajor care valoreaza 5.000 de dolari

Un slatinean are un porumbel voiajor care valoreaza 5.000 de dolari

Piticul este campion national si a batut recordurile din ultimii zece ani

Ion Tolosi, de 54 de ani, din Slatina, are o pasiune mai neobisnuita: columbofilia. In urma cu 22 de ani, si-a cumparat primul porumbel, iar in prezent a ajuns sa aiba o impresionanta „colectie“ de 60 de exemplare, tinere, frumoase, sanatoase, iar citeva si… „atlete“. Daca la inceput pasiunea lui l-a costat zeci de salarii fara a obtine nici un cistig in schimb, cresterea porumbeilor a devenit in timp nu numai un hobby, ci si o mica afacere destul de profitabila. De-a lungul timpului a avut si performante, dar in acest an a batut recordurile nationale. In curind, vom afla daca si pe cele internationale…

4.139 km strabatuti cu rapiditate l-au facut campion

Mindria columbofilului slatinean Ion Tolosi este porumbelul „Piticul“. Acesta este inregistrat cu seria 87542-98, este mascul si face parte din grupa porumbeilor calatori sau voiajori. Parintii si bunicii lui au fost zburatoare cu reputatie si rezultate bune, dar Ion Tolosi spune ca nu intotdeauna acest lucru are importanta. Deja faimosul porumbel are acum patru ani, a intrat in competitiile sportive de gen din anul 2000 si are performante pe care stapinul sau nu le-a mai obtinut niciodata in cei 22 de ani de cariera de columbofil. Piticul a obtinut primele locuri la categoria fond-peste 500 km, respectiv la categoria palmares 2000-2001. In acesti doi ani, el a zburat in concurs 4.139 de kilometri, pe distantele Tobanya (Ungaria), Rajka (Ungaria) de doua ori, Budapesta (Ungaria) si inca de doua ori din localitatea Brno (Cehia). Ion Tolosi spune ca porumbelul sau a stabilit in aceste concursuri mai multe recorduri: „Este singurul care s-a clasat pe primul loc la ambele categorii. Eu sint singurul crescator care a cistigat doua categorii in acelasi an si este singurul porumbel care a realizat un punctaj de sub 100 de puncte. Piticul a obtinut 98,68 puncte, iar porumbelul clasat pe locul al doilea a avut cu aproximativ 150 de puncte mai mult – la noi cu cit ai mai putine puncte, cu atit esti mai bun. Aceste rezultate nu au mai fost obtinute in Romania de peste zece ani. In plus, la ultimul concurs, desfasurat pe 22 iulie 2001, in care avea de zburat 800 km din localitatea Brno, a fost primul porumbel din Slatina care a venit acasa in prima zi, al doilea pe Oltenia si printre singurii sase din tara care au venit in prima zi. Li s-a dat drumul la ora 6.00, iar el a ajuns in podul casei la ora 21.01.“

Piticul face acum parte din lotul national al Romaniei, alaturi de alti doi porumbei din Satu-Mare si Brasov, ocupanti ai locurilor II si III. Pe 20 ianuarie, el a plecat la competitia internationala de gen, care se desfasoara in capitala Ungariei, in perioada 23-26 ianuarie. Ion Tolosi are sperante ca masculul lui se va intoarce cel putin cu o medalie, daca nu chiar cu cea aurie: „La salonul international al campionilor de la Budapesta vor fi expusi mii de porumbei din toata lumea si vor fi comparate punctajele obtinute in competitiile nationale. Presedintele Uniunii Columbofililor din Romania, Gelu Gatajescu, a spus ca Piticul are sanse foarte mari sa obtina o medalie. Ramine de vazut cu ce punctaje vor veni si ceilalti.“

O porumbita a fost motivatia lui Piticul de a cistiga

Ion Tolosi spune ca exista si un secret al acestui succes. In opinia lui, porumbeii, ca si oamenii, trebuie sa fie motivati pentru a obtine rezultate bune sau chiar performante. El spune ca exista foarte multe metode de a motiva un porumbel, dar Piticul s-a folosit de un viclesug care poate fi pus cu succes in practica si in viata oamenilor. „Pina la doi ani nu l-am lasat sa se imperecheze. Barbatul, daca-l dai la femeie, se pierde. Nu vedeti si cu sportivii cum e? Un fotbalist, spre exemplu, daca sta toata ziua cu fetele, in loc sa se antreneze si sa doarma, nu poate sa mai aiba performante. Eu i-am dat o porumbita cu doar sapte zile inainte de concurs. S-a indragostit si asta a fost motivatia lui sa vina mai repede acasa“, a explicat columbofilul rizind. Acesta a tinut insa sa adauge ca, desi porumbitele reprezinta o ispita pentru masculi, acestea, in general, sint mai bune in competitii.

De fiecare data cind a sosit acasa de la concurs, Piticul a obtinut si atentia, laudele si grija stapinului sau. El a primit hidrati (un compus de vitamine si minerale) si miere de albine pentru recuperare. „Dupa fiecare zbor de concurs are cu 150-200 de grame mai putin. E numai osul si penele de el. La ultimul concurs a plecat de acasa cu aproape 350 de grame si s-a intors cu doar 100“, a spus Ion Tolosi.

Emotii mari in podul casei

La fiecare concurs, columbofilul slatinean isi asteapta competitorii, iarna – in podul casei, vara – pe mica terasa amenajata pe acoperis. Sotia acestuia, Ilinca Tolosi, povesteste: „Totul e acolo in pod. Nu poti sa te mai misti prin curte, sa bati vreun cui, sa faci zgomot sau ceva. Trebuie sa fie liniste. Acolo isi bea cafeaua, spritul, acolo maninca. Nu se misca pina porumbelul nu soseste acasa. Sta si cite opt ore, pina noaptea tirziu chiar.“

Intre pasiune si afacere

Ion Tolosi este profesor de educatie tehnologica de 24 de ani, la Liceul „Nicolae Titulescu“ din Slatina. Povestea cu porumbeii a inceput in urma cu vreo 22 de ani si i „se trage“ de la fratele sau, Marin Tolosi, si el profesor, dar de matematica, la Colegiul National „Radu Greceanu“, tot in Slatina. „Fratele meu a avut primul aceasta pasiune. Am cumparat impreuna niste porumbei, dar nu am avut nici un rezultat. Atunci ne-am dat seama ca nu orice porumbel cu inel este si valoros. Trebuie in primul rind sa aiba performante sportive. In 1981 am cumparat zece porumbei care ne-au costat in acea vreme 5.000 de lei, o suma destul de mare, si am inceput sa-i antrenam“, povesteste columbofilul slatinean. Primul rezultat care le-a rasplatit eforturile celor doi frati a venit in 1984, cind au obtinut locul III la Bratislava. Au continuat apoi cu sute de porumbei achizitionati de la diversi columbofili cu reputatie din tara. Cu timpul, Marin Tolosi a renuntat la pasiunea sa din cauza unor probleme familiale, dar a ramas „pe baricade“ fratele sau. Acesta are in prezent, in podul casei sale, 60 de exemplare, din care 20 sint porumbei de competitii. Ceilalti fie sint trecuti de vremea concursurilor, fie nu sint inca maturizati si pregatiti. Un porumbel traieste aproximativ 15-20 de ani, dar Ion Tolosi nu tine unul mai mult de cinci-sapte ani, pentru ca, spune el, „cu un batrin nu poti avea performante“.

In trecut, pe la inceputul anilor ’90, acesta a incercat sa-si incropeasca o alta mica afacere, considerata de altii mai …serioasa. Si-a deschis un bar, dar a dat faliment si tot cu porumbeii a iesit „din galeata“. Atunci a fost nevoit sa-si vinda de urgenta un exemplar foarte valoros, pentru a face rost de bani. Porumbelul „Seful“, cu seria 026102-95, si el mascul, fusese campion al Olteniei in anul 1998.

Daca la inceput aceasta pasiune il costa foarte mult, in prezent, vinzarea de porumbei ii asigura un trai decent. Ca un manager adevarat, el spune ca „este pe profit din 1998“. In schimb, numeroasele premii obtinute de-a lungul timpului nu i-au adus nici un ban, ci numai…vaze inscriptionate cu realizarile sale si cu diplome. Este foarte multumit insa si asa. El povesteste ca, pina in prezent, cele mai mari satisfactii i le-a adus Piticul. Acesta s-ar putea sa-i aduca si multi bani. Porumbelul valoreaza aproximativ 5.000 USD si nu l-ar da nici in ruptul capului pentru mai putini bani. In plus, daca Piticul va cistiga vreo medalie la concursul international de saptamina viitoare, pretul lui va creste foarte mult.

Dar, pina va avea o oferta demna de luat in seama, profesorul Tolosi mai face un ban cu „copiii“ lui Piticul. Anul trecut a avut primul pui, iar in urma cu citeva zile au iesit din gaoace alti doi. Unul este deja ca si dat unui columbofil din Brasov, in schimbul lui urmind sa primeasca un calculator.

Ion Tolosi este inscris la Clubul columbofililor 28/4 din Slatina, facind parte din rindul celor aproximativ 100 de pasionati ai acestui domeniu din judetul Olt. El are doua fete de 25, respectiv 27 de ani, ambele casatorite, dar nici una dintre ele nu s-a aratat atrasa de pasiunea manifestata de el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS