23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresiunea gazelor a scazut din cauza gerului

Presiunea gazelor a scazut din cauza gerului

Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat ieri ca nu se pune problema ca Romania sa intre in incapacitatea de a furniza gaze naturale, adaugind ca este normal ca in momentul in care se va produce o scadere puternica a temperaturii sa se micsoreze si presiunea gazelor.

Dan Ioan Popescu a precizat, la conferinta de presa a PSD, care sint cauzele pentru care au existat dificultati in furnizarea gazelor naturale, aratind ca, atunci cind temperatura scade, consumul de gaze se tripleaza si pina cind sistemul se va reechilibra va dura citva timp.

O alta cauza a acestui lucru este, potrivit ministrului industriilor, sistemul vechi de conducte de gaze. El a exemplificat cu faptul ca in Bucuresti acest sistem a fost construit in 1943 dupa o tehnologie germana, dar ca a fost proiectat pentru un consum anual de gaze de sase milioane de metri cubi, iar in 1970 acest consum ajunsese la 2,5 miliarde de metri cubi.

Dan Ioan Popescu a spus ca nu vor fi probleme cu furnizarea de gaze naturale. El a aratat ca Romania are incheiat un contract de furnizare de gaze naturale, iar importul total de gaze in 2001 a fost de 2,83 miliarde de metri cubi, fata de 3,2 miliarde de metri cubi in 2000. „Practic, aceeasi cantitate de gaze a fost importata“, a spus Popescu. El a adaugat insa ca in luna decembrie a anului trecut s-a constatat pentru prima data in zece ani o presiune scazuta a gazelor naturale in punctul Isaccea si deci cantitatea importata a fost mai mica decit cea comandata si platita. Popescu a aratat ca aceasta cantitate urmeaza sa fie recuperata in urmatoarele zile. Ministrul industriilor a spus ca Romania consuma zilnic 67 de milioane de metri cubi de gaze naturale, din care 16 de milioane de metri cubi sint importate si 50 de milioane de metri cubi sint din productia interna, din care 10% sint inmagazinate.

Potrivit lui Dan Ioan Popescu, in 2001, s-a inregistrat un record de colectare a gazelor naturale de 1,565 de miliarde de metri cubi, iar in prezent in depozite se mai afla 900 de milioane de metri cubi. El a spus ca pe viitor trebuie demarat programul pregatit de guvern pentru cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale, la patru miliarde de metri cubi, deoarece standardele UE prevad ca acesta sa fie de 25% din necesarul de gaze. Dan Ioan Popescu a prezentat si datele privind stocurile de carbuni, pacura, energie electrica, rezervele energetice din lacuri din anul 2001. Ministrul industriilor a aratat ca productia de energie electrica a fost de 6.150 MW, fata de 5.100 MW in 2000, stocul de carbuni a fost de 3,859 de milioane tone in 2001 fata de 2,770 milioane in 2000, iar socurile de pacura au fost de 477.000 de tone fata de 469.000 in anul 2000. Popescu a mai spus ca, desi sint probleme la Portile de Fier din cauza podului de gheata format pe Dunare, nu se pune problema diminuarii productiei de energie electrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS