19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de severineni solicita zilnic permise de mic trafic

Zeci de severineni solicita zilnic permise de mic trafic

Posesorul unui astfel de document poate calatori de 12 ori pe an, in localitati de la granita cu Iugoslavia, fara a plati taxe

Serviciul de evidenta informatizata a persoanei Mehedinti primeste, in aceasta perioada, zeci de cereri din partea severinenilor, care solicita eliberarea de permise pentru mic trafic. Posesorul unui astfel de document nu va fi nevoit, de la 1 ianuarie, sa prezinte la vama sumele minime in valuta pe care trebuie sa le aiba asupra lor cetatenii romani care calatoresc in strainatate.

Majoritatea celor care trec prin Vama Portile de Fier I nu sint turisti, ci oameni care merg la munca sau sa vinda produse in tirgurile din orasele apropiate de granita, in Iugoslavia. Comerciantii stau, de regula, doar o zi in tara vecina, dar, cu toate acestea, din ianuarie trebuie sa prezinte la trecerea frontierei suma de 250 de euro, conform Ordonantei de Urgenta 144. Pentru ca legislatia actuala prevede ca persoanele care trec pe baza permisului de mic trafic nu trebuie sa prezinte aceasta suma, locuitorii din Drobeta Turnu Severin au inceput sa solicite , in numar mare, permise de acest tip. Documentul permite efectuarea a 12 calatorii pe an, care, de cele mai multe ori, sint efectuate intr-o luna. Permisul de mic trafic se elibereaza numai severinenilor, costa 315.000 de lei si le da dreptul la o sedere de cel mult sapte zile in Iugoslavia. Seful Serviciului de evidenta informatizata a persoanei, din cadrul IJP Mehedinti, lt. col. Ion Stanomir, a declarat ca in aceasta perioada, zilnic, sint inregistrate citeva zeci de solicitari din partea severinenilor. Severinenii pot solicita eliberarea permiselor de mic trafic si in regim de urgenta, asa cum se elibereaza si pasapoartele.

„Cu un permis trecem doua saptamini…“

La Vama Portile de Fier I, severinenii, chiar daca proaspat posesori ai unui permis de mic trafic, sint dezamagiti de introducerea asigurarii medicale si de banii pe care trebuie sa ii aiba la iesirea din tara. O solutie pe care o vor aplica din ianuarie este aceea de a rula aceeasi suma, de cite ori trec granita. „Cu un permis trecem doua saptamini la sirbi. Nu avem de fiecare data cind plecam dincolo cite 250 de euro. Nu stiu ce vom face din ianuarie, pentru ca noi traim numai din micul trafic. Daca nu mai avem locuri de munca, facem naveta pina la Cladovo. Macar sa fie mai indulgenti cei de la vama, sa putem trece si noi mai des, nu doar de 12 ori pe an. Eu plec dimineata cu marfa la Negotin si ma intorc seara. Cit ma costa transportul, cit vind, mai ramin si eu cu bani pentru familie. Mi-am facut un permis de mic trafic, dar nu-mi permit sa stau o saptamina la sirbi, ca am copii acasa. Am inteles ca nu e obligatoriu sa cheltuim cei 250 de euro, asa ca, dupa ce trec de 12 ori cu permisul, o sa trec cu pasaportul si o sa prezint valuta la vama de fiecare data“, a spus Rodica Mitroi, din Drobeta Turnu Severin. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 144, care a intrat in vigoare la 1 decembrie, cetatenii romani care pleaca in strainatate trebuie sa aiba asupra lor, la iesirea din tara, cartea verde a masinii, precum si asigurarea medicala si o anumita suma de bani in valuta, care sa permita sederea pe teritoriul statului respectiv, pe o perioada de minimum cinci zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS