20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateValutistii severineni incearca sa profite din plin de sfirsitul de an

Valutistii severineni incearca sa profite din plin de sfirsitul de an

Marca germana a devenit, in ultimii ani, cea mai schimbata moneda vestica pe piata valutara severineana. La fel ca in Timisoara, la Drobeta Turnu Severin totul se calculeaza in marci, de la valoarea de vinzare a unui apartament si pina la cea a unui autoturism. Mai mult, majoritatea severinenilor isi schimba marcile „la negru“, cursul fiind mai bun decit cel oficial, de la casele de schimb sau de la banci. Speriati de transformarea marcii germane in euro, in 2002, valutistii fac ultimele eforturi de a scoate bani in putinul timp care le-a mai ramas. Ei stiu ca de la 1 ianuarie, veniturile le vor scadea drastic, pentru ca euro „nu e ca marca“.

Schimbul ilegal de valuta va scadea considerabil in Severin, o data cu introducerea monedei euro, de la 1 ianuarie 2002. In prezent, in cel putin trei locuri bine cunoscute severinenilor, bisnitarii cumpara si vind valuta, chiar sub nasul autoritatilor. Incercarile de reducere a acestui fenomen au esuat de fiecare data, pentru ca nimeni nu vrea sa depuna marturie ca a vindut sau cumparat valuta „la negru“. In aceste conditii, schimbul valutar ilegal, la colt de strada, a inflorit, de citiva ani concurind cu cel legal, de la banci sau de la casele de schimb. Sfirsitul de an, dar si disparitia marcii germane ii sperie oarecum pe valutisti, care incearca, in aceasta perioada, sa dea marile „tunuri“. Pe de alta parte, schimbul valutar ilegal este favorizat si de alti factori. Detinatorii de marci germane isi scot acum valuta de la saltea si o schimba in lei la valutisti, care, la sume mari, ofera si preturi mai avantajoase. Politistii atrag atentia celor care schimba valuta la colt de strada ca in ultima perioada au fost inregistrate numeroase cazuri de inselaciune. In ianuarie, monedele euro se vor gasi numai la banci, spre nemultumirea speculantilor. Masura este privita insa cu optimism de oamenii legii, pentru ca va scadea si numarul tentativelor de inselaciune. „Masura de schimbare a marcilor germane in euro, la banci, este foarte buna, pentru ca altfel populatia este usor de inselat, in conditiile in care nu cunoaste elementele de siguranta sau cum arata bancnotele“, a declarat cpt. Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti.

„Marcile se schimba pe rupte…“

„Cred ca luna asta am cistigat cit intr-un an. Marcile se schimba pe rupte, in lei sau in dolari. La sume mari, oferim mai mult decit casele de schimb. Oricum, avem un curs mai bun ca al bancilor. Din ianuarie nu stiu cum va merge, ca daca dispare marca, vom pierde enorm. Multi dintre noi trebuie sa se reprofileze, pentru ca, oricum, euro nu e ca marca. Luna decembrie a fost in fiecare an o luna buna, pentru ca romanul, de Sarbatori, mai gaseste intotdeauna cite 100 de marci prin casa. Daca la casa de schimb se cumpara cu 14.100 lei marca, noi o luam cu 14.200, cel putin“, a declarat unul dintre valutistii de la bazarul „Dunarea“. Ofiterii de la crima organizata se asteapta ca, in aceasta perioada, multi sa incerce sa arunce pe piata valuta falsa, dar si lei contrafacuti. Ei spun ca fenomenul ia amploare in preajma Sarbatorilor de iarna, cind fluxul de numerar creste, o data cu volumul mare al cumparaturilor. Falsurile sint plasate cu usurinta in marile magazine, acolo unde atentia cumparatorilor se indreapta mai putin asupra restului primit. In ceea ce priveste falsificarea bancnotei nationale, cele mai frecvente cazuri se intilnesc la bancnota de 50.000 de lei, urmata de cea de 100.000.

Recent, politistii din Strehaia au retinut doua femei, in gara din localitate, care incercau sa puna in circulatie mai multe bancnote de 50.000 de lei false. Iliana Jujulia, de 51 de ani, si Mioara Tanase, de 18 ani, au fost surprinse de politisti cind incercau sa achite, cu doua bancnote false, mai multe alimente pe care le cumparasera de la un chiosc. La perchezitia corporala, politistii au gasit asupra Ilianei Jujulia alte 49 de bancnote de 50.000 de lei false, pe care aceasta le ascunsese in lenjerie. Cele doua femei au fost retinute de politisti si sint cercetate acum de ofiterii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS