22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul roman impune conditii dificile pentru privatizarea Alro Slatina

Statul roman impune conditii dificile pentru privatizarea Alro Slatina

Investitorii interesati de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Alro Slatina scos la vinzare de catre Autoritatea pentru Privatizare trebuie sa depuna o garantie de participare la licitatie de 20 de milioane de dolari si sa demonstreze ca pot majora capitalul social al Alro cu minimum 45 de milioane de dolari, in termen de 30 de zile de la semnarea contractului de privatizare.

Potrivit anuntului de privatizare aparut ieri, in cazul in care Autoritatea pentru Privatizare nu primeste nici o oferta din partea unui investitor eligibil pentru intreg pachetul de actiuni detinut de stat, adica 54,72%, atunci institutia mentionata este mandatata sa ofere la vinzare numai un pachet de actiuni de minimum 10%, care sa confere cumparatorului pozitia de actionar majoritar in societate. Metoda de privatizare aleasa de Autoritate este negocierea pe baza de oferte tehnice. Un investitor eligibil este, in opinia Autoritatii, ofertantul care are, in primul rind, o experienta, traditie si prezenta de minimum zece ani, sub acelasi nume, in domeniul productiei si/sau comercializarii produselor de aluminiu.

O alta conditie pentru eligibilitate o reprezinta cunoasterea buna a pietei romanesti, demonstrata prin desfacerea pe aceasta piata, in ultimii cinci ani, sub acelasi nume, a produselor din sectorul aluminiului. De asemenea, investitorul trebuie sa demonstreze statului roman ca are capacitatea de a se obliga ferm sa majoreze capitalul social al Alro cu o valoare minima de 45 de milioane dolari, in decursul a 30 de zile de la data semnarii contractului de privatizare. Contractul va fi rezolutionat in cazul in care cumparatorul nu va efectua operatiunea de majorare in termenul si cu suma mentionata.

O ultima conditie a Autoritatii pentru ca un investitor sa fie acceptat in cursa pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Alro este capacitatea acestuia de a transfera tehnologie, know-how si management performant, compatibil cu tehnologia si dotarile existente in prezent in societate, de la una dintre companiile leader mondial in domeniu. Dovada respectarii acestei conditii poate fi facuta prin prezentarea unei liste de referinta care sa ateste efectuarea in trecut, la cel putin una dintre companiile detinute, de astfel de operatiuni sau prin prezentarea unui acord de principiu cu firma internationala furnizoare pentru realizarea acestui criteriu in societate. Potentialii cumparatori ai Alro trebuie sa demonstreze in termen de zece zile de la publicarea anuntului ca sint capabili sa respecte aceste patru conditii, in functie de care vor fi acceptati sau nu sa participe la privatizarea societatii din Slatina.

Urmatorul pas il va reprezenta stabilirea, in termen de cinci zile de la expirarea perioadei de zece zile pentru demonstrarea capacitatii de participare la licitatie, de catre Autoritate, impreuna cu BNP Paribas, a listei care va cuprinde investitorii preselectati pentru continuarea procedurilor de privatizare. Astfel, companiile preselectate vor primi scrisori de invitatie pentru intocmirea ofertei si participarea la negociere. Pentru a putea participa la negociere, investitorii trebuie sa cumpere dosarul de prezentare, evaluat la suma de 25.000 de dolari, si sa depuna garantia de participare, in valoare de 20 de milioane de dolari, emisa de o banca de prim rang, agreata de Autoritate si aflata in relatii de corespondenta cu Eximbank. Dosarul de prezentare al Alro poate fi cumparat incepind cu 3 ianuarie 2002, pe o perioada de 15 zile.

Seria conditiilor impuse investitorilor nu se opreste aici, intrucit anuntul de privatizare stipuleaza ca scrisoarea de garantie bancara, sub forma careia va fi depusa garantia de participare, va trebui sa aiba o valabilitate de cel putin 180 de zile de la data cumpararii dosarului de prezentare si va fi executata imediat, in cazul in care ofertantul, pe parcursul negocierilor, revoca sau anuleaza oferta, dupa ce aceasta a fost deschisa, ofertantul selectat pentru incheierea contractului de privatizare revoca sau anuleaza oferta sa, sau ofertantul este declarat cistigator si nu achita prin ordin de plata contravaloarea garantiei in termen de zece zile de la data finalizarii negocierilor. Data limita pentru depunerea ofertelor tehnice si financiare a fost stabilita pentru 4 martie 2002, termen care poate fi extins pina la 60 de zile.

In cazul in care nici un investitor nu depune oferte pina la data mentionata, atunci data limita de depunere a ofertelor pentru pachetul de actiuni care sa confere cumparatorului pozitia de actionar majoritar este 6 martie 2002. Actionarii Alro sint, in prezent, Autoritatea pentru Privatizare, cu 54,72% din actiuni, Conef Bucuresti si Marco Acquisitions, cu 41,85%, si alti actionari, cu 3,43%. Societatea are un capital social de 792,2 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS