17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVIOANE Craiova - „pastrata“, dar tot fara comenzi

AVIOANE Craiova – „pastrata“, dar tot fara comenzi

Angajatii de la AVIOANE Craiova au scapat, cel putin deocamdata, de disponibilizarea masiva anuntata pentru 1 ianuarie, dupa ce guvernul a hotarit sa pastreze fabrica de la Craiova impreuna cu IAR GHIMBAV in industria de aparare. Liderii sindicali de la AVIOANE Craiova spun ca, in urma ordonantei guvernamentale, 1.300 de oameni vor ramine angajati, iar 500 vor fi trecuti in somaj incepind cu 1 februarie. Cu toate acestea, situatia nu este definitiv clarificata deoarece societatea nu dispune inca de suficiente comenzi pentru a da de lucru si a plati toti angajatii pastrati, mai spun sindicalistii. Si conducerea societatii sustine ca vor mai avea loc unele runde de negocieri inainte ca situatia de la AVIOANE sa poata fi socotita rezolvata.

Salariatii de la AVIOANE Craiova care vor fi disponibilizati de la 1 februarie vor primi timp de 14 luni un ajutor de somaj completat, tot din bugetul asigurarilor sociale, pina la valoarea salariului mediu net pe economie.

Liderul sindical de la AVIOANE Craiova, Victor Peta, spune ca din cele 1.300 de persoane care vor ramine angajate, 800 vor fi platite de intreprindere, pe baza comenzilor executate, iar pentru 500 statul va asigura o forma de protectie sociala, astfel incit in momentul in care numarul comenzilor va creste, acestea sa fie integrate in productie.

Potrivit liderului sindical, este nevoie de acest nucleu de 1.300 de persoane pentru ca societatea sa functioneze. Victor Peta precizeaza insa ca „in prezent nu exista comenzi nici pentru cele 800 de persoane care trebuie platite de catre societate. Daca se da drumul la comanda de opt avioane IAR 99 SOIM a Ministerului Apararii Nationale, cei 800 de angajati vor avea de lucru, iar conducerea va avea cu ce sa ii plateasca“.

Potrivit lui Victor Peta, premierul Adrian Nastase a fost de acord in principiu cu memorandumul care prevede realizarea acestor avioane la Craiova, anul viitor, dar a specificat ca ea trebuie facuta fara sa se apeleze la finantare externa.

Conducerea SC AVIOANE Craiova, liderii sindicali si prefectul de Dolj, Cornel Mondea, s-au intilnit ieri pentru a pune la punct un plan de actiune in vederea gasirii fondurilor necesare Ministerului Apararii pentru comanda care ar garanta existenta intreprinderii de avioane de la Craiova. Discutiile vor continua, precizeaza conducerea SC AVIOANE Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS