22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii asteapta apropierea Craciunului ca sa-si cumpere brazi

Severinenii asteapta apropierea Craciunului ca sa-si cumpere brazi

Pe linga masa traditionala, mai bogata sau mai saraca, bradul de Craciun nu ar trebui sa lipseasca din casa nici unei familii. Directia Silvica Mehedinti nu a pus la dispozitia comerciantilor brazi, acestia fiind adusi din alte regiuni ale tarii. In piata Mircea si in parcarea de linga hotelul Traian, brazi adusi din judetul Harghita ii asteapta pe severineni, care nu se inghesuie insa sa-i cumpere. Comerciantii spun ca eventualii cumparatori asteapta apropierea
Sarbatorilor, cind spera sa scada pretul brazilor.

Ianosz Csabo a venit cu brazi in Turnu Severin tocmai din Toplita, judetul Harghita, in speranta ca va avea un cistig mai substantial decit in regiunea sa de bastina. Pentru ca nici Ocolul Silvic Harghita nu le-a mai pus la dispozitie brazi, ca in alti ani, comerciantii au fost nevoiti sa-i cumpere de la particulari. Pretul a fost stabilit, la cumparare, dupa marime si categorie: „In medie, fiecare brad a costat intre 20.000 de lei si 30.000 de lei. Pentru ca am luat citeva remorci, eu si citiva prieteni i-am luat mai ieftini. Am vrut, la inceput, sa mergem cu ei la Bucuresti, unde sint si cele mai mari preturi, dar am zis ca piata e prea mare si oferta la fel. Aici am venit, am descarcat brazii si acum asteptam sa vina cumparatorii, care deocamdata nu se prea inghesuie. Majoritatea vor cumpara mai aproape de Craciun, in speranta ca se vor mai ieftini pina atunci. Din pacate, daca ieftinim prea mult, noi nu mai scoatem nici banii pe motorina“. Ianosz vinde cel mai mic brad cu 50.000 de lei si cel mai scump cu 200.000 de lei. Comerciantii de brazi trebuie sa detina autorizatii de mediu, acte de provenienta a marfii si documente emise de primarie, care sa le permita vinzarea brazilor in locuri special amenajate. Politistii mehedinteni efectueaza zilnic controale in aceasta perioada, brazii care vor fi gasiti nestampilati de Ocolul Silvic urmind sa fie confiscati.

Brazii artificiali care se gasesc in mai toate magazinele mari din Severin au preturi de cel putin trei ori mai mari decit cei naturali. Pentru ca fiecare brad cumparat trebuie si impodobit, o instalatie electrica are pretul cuprins intre 30.000 de lei si 250.000 de lei, globurile costa intre 4.000 si 70.000 de lei, beteala – intre 15.000 si 40.000 de lei, iar o cutie cu bomboane, ceva mai mult de 100.000 de lei. Cel mai ieftin brad impodobit ajunge la aproximativ 400.000 de lei. Cei cu dare de mina isi pot cumpara brazi chiar si prin Internet, desi sint ceva mai scumpi decit cei luati din piete. In schimb, oamenii care nu-si permit sa cumpere un brad string ramurile cazute pe jos si le pun in plasa. Ei duc crengutele acasa, pentru a avea astfel sentimentul ca au venit Sarbatorile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS