11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVor fi debransati doar severinenii rau-platnici

Vor fi debransati doar severinenii rau-platnici

• Intr-o saptamina, un administrator a strins de la datornici… 300.000 de lei • Cei cu datorii de doua-trei milioane de lei vor primi „vizita“ debransatorilor, iar cei cu peste 20 de milioane de lei datorii vor ramine in strada

Dupa mai multe saptamini in care au stat cu caloriferele inghetate, fara apa calda sau rece , mii de severineni au rasuflat usurati marti, dupa ce s-a incheiat sedinta dintre reprezentantii RA LOTUS, SECOM SA si administratorii a 25 de asociatii de locatari-proprietari din Drobeta Turnu Severin, debransate de la reteaua de furnizare a agentului termic. Conducerea primariei a luat decizia ca toate asociatiile sa primeasca apa calda, apa rece si caldura, cei care vor avea de suferit urmind sa fie numai locatarii rau-platnici.

In aceasta saptamina, locatarii a doua asociatii din Drobeta Turnu Severin au iesit in strada si au protestat impotriva deciziei RA LOTUS, de debransare de la reteaua de termoficare. Unii membri ai Asociatiei nr. 22 si-au exprimat nemultumirea ca, desi au platit intretinerea la zi, nu mai beneficiaza de apa calda si caldura. Administratorul asociatiei a declarat ca aceasta situatie este cauzata si de faptul ca exista locatari care refuza sa-si plateasca datoria la intretinere. In urma insistentelor, in cazul fiecarui datornic, administratorul a reusit sa stringa, in decurs de o saptamina, suma de…300.000 de lei. Asociatia nr. 22 are in prezent datorii de 260 de milioane de lei la apa rece si 490 de milioane de lei la agentul termic. Si locatarii Asociatiei nr. 62 din Drobeta Turnu Severin au protestat, zilele trecute, impotriva administratorului. Ei l-au acuzat pe acesta ca nu face nimic in privinta rau-platnicilor, din aceasta cauza avind de suferit toti locatarii.

Datoriile la RA LOTUS si SECOM SA depasesc 71 de miliarde de lei

Dupa ce s-au trezit cu o avalansa de reclamatii la primarie, din partea cetatenilor care, desi si-au platit la timp intretinerea, au fost nevoiti sa tremure de frig sau sa nu beneficieze de apa rece, fiind debransati de la aceste servicii, din cauza datoriilor pe care le inregistreaza asociatiile de locatari-proprietari din care fac parte, factorii de raspundere locali au hotarit sa treaca la masuri drastice. De marti, toate asociatiile din Drobeta Turnu Severin au fost instiintate ca vor primi apa rece, apa calda si caldura, iar de acum incolo vor fi debransati numai cetatenii rau-platnici. La data cind s-a luat aceasta hotarire, 25 de asociatii din municipiu nu beneficiau de serviciile regiei de termoficare, iar alte 40 erau somate sa-si plateasca datoriile catre societatea de apa-canal SECOM SA, in caz contrar urmind sa nu mai primeasca apa rece. In prezent, datoriile catre RA LOTUS se ridica la peste 55 de miliarde de lei. La acestea se adauga alte 16 miliarde catre societatea SECOM SA. La sedinta de marti, reprezentantii primariei au stabilit cu conducerile celor doua regii esalonarea datoriilor asociatiilor de locatari-proprietari, pina la sfirsitul lunii ianuarie 2002. In paralel, o comisie constituita la nivelul primariei va verifica activitatea administratorilor. In cazul unora dintre acestia, municipalitatea a primit numeroase sesizari in privinta ilegalitatilor financiare existente la unele asociatii.

Alo, este vreun datornic acasa?

Potrivit reprezentantilor primariei, in perioada imediat urmatoare, doar locatarii rau-platnici vor fi debransati de la servicii: „Cei care vor fi actionati primii in instanta vor fi cei cu datorii de peste 20 de milioane de lei. Este o situatie de nesuportat pentru cei care platesc intretinerea, dar stau in frig. Vom ajunge chiar la scoaterea apartamentului la licitatie, in cazul celor datornici. Pe cei cu datorii de doua-trei milioane de lei, vom incerca sa-i debransam individual. Costurile interventiilor vor fi suportate de rau-platnici“, a declarat viceprimarul Ilie Pisoi. Situatia nu este insa atit de simpla. In cazul asociatiilor deja debransate, o noua rebransare la reteaua de alimentare cu agent termic presupune si o interventie la conductele de aprovizionare, adica o operatiune costisitoare si care poate duce in timp la crearea unor pericole inevitabile. In plus, nici operatiunea de debransare a locatarilor rau-platnici nu va fi o munca usoara. Municipalitatea se bazeaza, in acest sens, pe sprijinul legislatiei in vigoare. In baza Ordinului nr. 139/1997, din Legea 114 privind constituirea, inregistrarea si functionarea asociatiilor de proprietari, reprezentantii asociatiei au dreptul sa intre intr-un apartament, in baza unui preaviz de 15 zile, inminat proprietarului locuintei si semnat de acesta, si sa realizeze reparatii sau lucrari de intretinere. Mai ramine insa ca si proprietarul apartamentului, care are datorii de ordinul zecilor de milioane de lei, sa permita patrunderea reprezentantilor regiei de termoficare in casa, pentru bindarea caloriferelor, sau a salariatilor de la SECOM SA, pentru intreruperea individuala a furnizarii de apa rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS